Nutricioniste i dijetetičari upozoravaju: Zbog ovih namirnica ste BOLESNI! Izbacite ih iz ishrane i OJAČAJTE imuni sistem

Vesti 26.03.2023 13:30 0

Često znamo koje namirnice koristimo da nam ojačaju imuni sistem, ali ne obraćamo pažnju na to koje namirnice ga slabe

Nutricioniste i dijetetičari upozoravaju: Zbog ovih namirnica ste BOLESNI! Izbacite ih iz ishrane i OJAČAJTE imuni sistem

Shutterstock

U ranu jesen kreće sezona gripa i drugih virusa, respiratornih infekcija, a jak imunitet od ključnog je značaja da biste se od svega toga odbranili. Iako je važno da znamo kako da ojačamo imuni sistem, važno je da znamo da ga pojedine namirnice oslabljuju

Jedete previše šećera

Bez obzira na to koliko vam je lepo dok ih jedete, znajte da ne čine uslugu vašem imunom sistemu. 

- Preteran unos šećera i prostih ugljenih hidrata može da oslabi ćelije imunog sistema i imunitet - kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Lindzi DeSoto. 

Pijete alkohol

Ako želite da vam imuni sistem efikasno radi i štiti vas od virusa i drugih bolesti, smanjite konzumaciju alkohola na minimum. 

- Preteran unos alkohola ili više od 14 pića nedeljno može da oslabi imuni sistem i čak dovede do toga da simptomi budu ozbiljniji kada se razbolite - upozorava DeSoto. 

Jedete grickalice

Grickanje gotovih, kupovnih grickalica, možda vam štedi vreme, ali je veoma loše za imuni sistem.

- Visoko obrađena hrana sadrži velike količine soli, zasićenih masti, a potencijalno i trans masti, kao i šećera. Svi ovi sastojci mogu da doprinesu razvoju srčanih bolesti i bolesti bubrega, a doprinose i hroničnom zapaljenju u organizmu i kompromituju imuni sistem - kaže dijetetičarka Leonila Kampos. 

Jedete brzu hranu 

Ništa zgodnije nego poručiti picu, svratiti u restoran brze hrane... Uživate u ukusima, izađete siti, a niste se pomučili da nešto spremite. Ali, vašem imunom sistemu se to nimalo ne dopada. 

- Brza hrana je veoma bogata zasićenim mastima, dok sadrži veoma malo nezasićenih masti. Visok sadržaj zasićenih masti može da dovede do zapaljenja u telu, istovremeno slabeći imuni sistem - objašnjava dijetetičarka i nutricionistkinja Hana Birn.

Jedete previše soli

Pre nego što uzmete solir i bogato pospete so po svom jelu, razmislite o tome koliko je preteran unos soli loš po vaš imuni sistem. 

- Preteran unos soli uzrokuje visok pritisak i zadržavanje vode - kaže Birn.

- Zbog zadržavanja vode zatim bubrezi moraju da rade napornije da bi izbacili so, čime se smanjuje sposobnost organizma da se izbori sa infekcijom.

Ne unosite dovoljno kalorija

Dok konzumiranje svih ovih navedenih namirnica može da ima loše efekte na vaš imuni sistem, isto važi i za unos nedovoljnog broja kalorija. 

- Ljudi koji namerno ograničavaju unos hrane ili imaju poremećaj u ishrani time nanose štetu i svom imunom sistemu - kaže nutricionistkinja i dijetetičarka Roksana Esani.

- Da bismo imali jak i zdrav imuni sistem, potrebno je da svakog dana obezbedimo telu dovoljno nutrijenata - poručila je.

Komentari (0)
Loading