Ko ne sme da jede spanać? Ako pijete ove lekove može da vam napravi haos u organizmu

Jelena Vukelić Vesti 05.12.2023 16:19 0

Poznato je da je zeleno povrće blagodet za naš organizam, a spanać je ultimativni kralj tog povrća

Ko ne sme da jede spanać? Ako pijete ove lekove  može da vam napravi haos u organizmu

Shutterstock

Voda je najglavniji sastojak spanaća. Količina lipida i ugljenih hidrata u spanaću je mala, ali je zato spanać jedno od povrća sa najvećim sadržajem proteina. Mnoge minerale možemo pronaći u spanaću: kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor. Od vitamina, spanać sadrži vitamine A, C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Takođe, spanać sadrži i omega 3 masne kiseline.

Vitamin A podstiče imunitet, pa se organizam lakše bori protiv infekcija i upala. Spanać je koristan i zbog mineralnog sastava: kalijum, magnezijum, bakar, cink i mangan pomažu telu da se oslobodi viška tečnosti. Time se koriguje visok pritisak i čuva zdravlje srca. Obilje gvožđa čini ga saveznikom svih koji pate od anemije - 100 gr spanaća zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba.

Ovo zeleno povrće je na listi "superhrane" zbog značajnih antioksidanata kao što su lutein, zeaksantin i beta karoten. Zahvaljujući njemu, organizam se lakše brani od toksina, bakterija i virusa. Međutim, nije za sve dobro da svakodnevno jedu spanać.

Budući da ima dosta oksalne kiseline, može se poremetiti sposobnost tela da apsorbuje minerale. Otud spanać može, paradoksalno, čak i da dovede do deficita ovih materija.

Prema podacima Američke agencije za lekove, on je posebno rizičan za pacijente koji piju lekove za razređivanje kriv, zbog visokog nivoa vitamina K koji može da poništi dejstvo ovih tableta.

Takođe, može da dovede i do tegoba u varenju - dijareje, gasova i nadutosti.Zbog činjenice da je moguće međudejstvo sastojaka spanaća sa nekim medikamentima, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom u vezi sa upotrebom ovog povrća u ishrani.

 

 

 

Komentari (0)
Loading