Prvo izgleda kao GRIP, zatim ne može da se GOVORI i HODA: Lajzu Mineli je OPAKA bolest namučila, a evo kako da prepoznate njene RANE simptome

M. G. Vesti 30.03.2022 12:28 0

Lajza Mineli je potresla mnoge kad se pojavila na dodeli Oskara u invalidskim kolicima. Imala je i muke sa tekstom, a evo kako joj je virusna upala oštetila mozak...

Prvo izgleda kao GRIP, zatim ne može da se GOVORI i HODA: Lajzu Mineli je OPAKA bolest namučila, a evo kako da prepoznate njene RANE simptome

Profimedia

Lajza Mineli, zvezda Holivuda, učestvovala je u dodeli Oskara 2022. godine, a mnogi obožavaoci su bili tužni što vide slavnu pevačicu u invalidskim kolicima. Poznata po nekad moćnom glasu i fantastičnom plesu u mjuziklima, Liza (76) je sad ostavila na neke težak utisak, jer je imala muke sa tekstom.

U pomoć joj je priskočila Lejdi Gaga, pa se publika raznežila i odahnula. Evo šta je kod Lajza izazvalo najveće zdravstvene tegobe.

Zvezda filma "Kabare" po kojem je poznaje čitav svet i za koji je i sama dobila Oskara, oduvek je patila od skolioze. Stradala su joj i tri pršljena na kičmi, a zbog degenerativnih promena, morali su da joj operišu i oba kuka.

Ipak, najteži udarac je bio virusni encefalitis koji je dobila kad joj je bilo samo 54 godine. Tada su je našli polusvesnu na podu u kući, dezorijentisanu, a prvi zaključak je bio da je doživela moždani udar. Nedelju dana kasnije su je pustili iz bolnice, da bi se tamo vratila posle samo tri dana.

Rani simptomi upale mozga koja dovodi i do njegovog oticanja mogu da liče na običan grip - oboleli oseća glavobolju i ima visoku temperaturu. Jače tegobe nekad se javljaju tek posle nekoliko sati, pa i dana, a u izvesnim slučajevima, čak i nedelja.

Među njih spadaju konfuzija, dezorijentacija, promene u ponašanju i govoru, malaksalost, utrnuće nekih delova tela kao i povremeni gubitak svesti.

- Nisam mogla ni da govorim ni da hodam i rekli su mi da to više nikad neću moći - rekla je Lajza u jednom intervjuu.

Ipak, oporavila se dovoljno da je uspela da odigra solo predstavu u Njujorku i Londonu 2002. godine, kao i da glumi kao gost u televizijskim serijama sve do 2013. godine. Nažalost, posledice nisu mogle da se u potpunosti saniraju. 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading