Napravite 10.000 koraka dnevno: Zdravstveni benefit ili marketinški trik raznih proizvođača?

K.Ć. Vesti 31.03.2022 19:30 2

„Ako napravite 10.000 koraka dnevno, uživaćete u dobrom zdravlju, kondiciji i vitkoj figuri“, često smo čuli poslednjih godina. Ispostavilo se, međutim, da ovaj broj ne mora biti toliko značajan

Napravite 10.000 koraka dnevno: Zdravstveni benefit ili marketinški trik raznih proizvođača?

Shutterstock

Sigurno ste bar jednom videli aplikaciju koja broji vaše korake i govori vam koliko je još „magičnih“ koraka preostalo da ostvarite svojih 10.000 koraka dnevno. Zašto toliko? Jer upravo ta količina treba da obezbedi dobro zdravlje i optimalnu količinu vežbanja svakog dana. Jesi li siguran? Ne potpuno.

U Sjedinjenim Državama, 17.000 žena prosečne starosti od 72 godine je proučavano i praćeno u naredne četiri godine. Kao što se lako može pretpostaviti, stopa mortaliteta bila je veća kod onih žena koje su pokazale nižu fizičku aktivnost. Istraživači su, međutim, otkrili da broj koraka i napora uopšteno zavisi od ličnih zahteva i ni u kom slučaju (čak ni za mlade i aktivne ljude) ne mora da bude 10.000 koraka dnevno – rezultati moraju biti isti. Istina je da na internetu možemo pronaći mnogo različitih vrsta vodiča koji sadrže informacije da ćemo – u proseku – zahvaljujući takvoj aktivnosti sagoreti oko 500 kalorija. Međutim, I-Min Lee, istraživač u bolnici Brigham za žene u Bostonu, tvrdi da to nije istina.

Žena napominje da je 1965. godine, kada je japanska kompanija lansirala pedometar pod nazivom "Manpo-kei", ovaj broj postao popularan.

- Moramo da zapamtimo da se radilo o marketinškim ciljevima, a ne o naučnim dokazima - priznala je ona.

Samo 10.000 koraka dnevno ne pomaže vam da značajno smršate. Morate imati na umu da gubimo na težini kada telo troši više energije nego što je apsorbuje iz hrane. Dakle, da biste se rešili neželjenih kilograma, potrebno je da izračunate svoje dnevne kalorije i od te vrednosti oduzmete oko 300 kcal. Tada ćemo dobiti dnevne kalorijske potrebe koje će nam omogućiti da smršamo, a posebno u kombinaciji sa vežbanjem, efekti će biti bolji.

I zapamtite da je prilikom brojanja koraka – kao i kod svake druge aktivnosti – dobra ideja da se pridržavate zlatnog pravila.

Komentari (2)
Loading
vuk
31.03.2022 19:50

10.000 koraka ne mozete da predjete bez 90 minuta najmanje. Mislim da je i 6.000 mnogo ali je daleko realnije.

Lija
01.04.2022 02:00

@vuk - Jedan korak je dug prosečno 0.5 metara što znači da 10000 koraka iznosi oko 5 km (5000 m). Prosečna normalna (uobičajeni hod) brzina kretanja iznosi oko 5-6 km/h. Dakle: potrbno je samo 60 minuta najnormalnijeg svakodnevnog, uobičajenog kretanja (bez trčanja) da bi se postigao cilj! Trećinu navedenog broja pređenih koraka dnevno ostvarite samo kretanjem u stanu, tokom uobičajenih dnevnih aktivnosti.