Uz ovih PET navika URAVNOTEŽITE šećer u krvi: Smanjuje se i šansa za SRČANI i MOŽDANI udar, ali i demenciju

M. G. Vesti 02.04.2022 16:29 0

Borite se da održite nivo šećera u krvi? Saznajte kako možete sebi da pomognete.

kupka

Pexels

Za one koji su preddijabetičari, najjednostavnija hrana može postati najveća "ne". Desert može brzo da podigne nivo šećera previsoko, izazivajući glavobolje, probleme sa koncentracijom, žeđ i još mnogo toga. A pad se može osećati još gore. Pronalaženje načina za sprečavanje ovih iscrpljujućih simptoma je izuzetno važan u prevenciji dijabetesa.

A stabilizacija šećera u krvi čini više od sprečavanja dijabetesa; takođe smanjuje šanse za srčani udar, moždani udar i demenciju. Pored izrade plana nege sa svojim lekarom, evo pet trikova koje možete isprobati.

Uživajte u super semenkama

Svakodnevno ubacivanje dve kašike čia semenki sa ukusom orašastih plodova u smuti ili ovsene pahuljice može pomoći u snižavanju nivoa glukoze u krvi. U kanadskoj istraživačkoj studiji, to je bilo povezano sa padom nivoa šećera u krvi za 39 odsto za osam nedelja.

Zasluga pripada čijinoj mešavini zdravih masti i vlakana, koja nadmašuje skokove šećera u krvi usporavajući brzinu kojom se glukoza apsorbuje u krvotok. Drugi sjajni načini da uživate u semenkama: pospite ih preko salata, pečenog povrća ili čak tosta sa džemom.

Popijte vino

Prema Američkom udruženju za dijabetes to što ste preddijabetičar ili dijabetičar ne znači nužno da ne možete s vremena na vreme da uživate u alkoholu (sve dok pijete odgovorno). U stvari, ispijanje čaše crnog vina dnevno može smanjiti vaše šanse za probleme sa šećerom u krvi.Napomena: Ovo je tačno samo ako već redovno pijete. Ako ne pijete i imate dijabetes, nemojte počinjati.

Zamislite svoju baštu

Jedva čekate da izađete u baštu? Provedite 20 minuta dnevno pregledavajući kataloge semena ili skicirajući planove sadnje u međuvremenu. Ili uradite bilo koju aktivnost koja vas smiruje. Istraživanja pokazuju da stres ne uzrokuje dijabetes, ali može značajno uticati na nivo glukoze u krvi.

Imitirajte vetrenjaču

Zamahivanje rukama u krugovima pet minuta svakih pola sata može vam pomoći da držite nivo glukoze u krvi pod kontrolom, prema studiji iz “Journal of Nursing Research”. Razlog zašto pokretni mišići na rukama uključuju gene koji poboljšavaju vašu sposobnost da sagorevate šećer u krvi kao gorivo.

Uživajte u toploj kupki

Završite dan 20-minutnom parnom kupkom i možete smanjiti rizik od skokova šećera u krvi za 45 procenata tokom 24 sata uzastopno, pokazuju istraživanja u Velikoj Britaniji.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading