Leči i čuva SVE ŽIVO, srce, kosu i imunitet: Retko ko jede OVU BILJKU, a puna je VITAMINA C i sadrži više GVOŽĐA od spanaća

M. G. Vesti 05.04.2022 17:20 0

Lekovita salata prepuna vitamina koju retko jedemo

biljka

Shutterstock

Biljka za koju ne znamo, a prava je riznica vitamina. Kada je u pitanju lisnato povrće, potočarka verovatno nije prva koja će vam pasti na pamet. U stvari, često se zanemaruje i potcenjuje.

U pitanju je lekovita biljka koja ima male, okrugle listove i skoro da liči na minijaturni spanać na stabljici.

Definitivno je pikantnog ukusa, ali ako naučite kako da je uparite sa drugim sastojcima, može biti prilično prijatna za jelo. U suštini, potočarka je povrće koje vredi dodati vašoj ishrani.

Potočarka se često konzumira kao salata ili prilog, a možete je jesti sirovu ili kuvanu. Potočarka je bogata hranljivim materijama, što znači da sadrži visok nivo vitamina i minerala u odnosu na kalorije, kaže nutricionistkinja Mia Sin.

Bogata je vitaminom K

Jedna šolja potočarke obezbeđuje više od 100 odsto preporučene dnevne vrednosti za vitamin K. Vitamin K je rastvorljiv u mastima i pomaže u zdravlju kostiju i zgrušavanju krvi. Istraživanja sugerišu da vitamin K može povećati mineralnu gustinu kostiju i smanjiti stopu preloma, piše Mind body green.

Može pomoći u proizvodnji kolagena

Potočarka je takođe bogata vitaminom C, koji je važan za proizvodnju kolagena. Proizvodnja kolagena ne utiče samo na zdravlje naše kose, kože i noktiju, već pomaže i u održavanju jakih zglobova.

biljka

Shutterstock

 

Ima puno antioksidanata

Antioksidanti pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu biti štetni i za naše ćelije i za DNK.

Dobra je za imunitet

Zahvaljujući visokim nivoima vitamina C, potočarka može pomoći u održavanju prirodne imunološke funkcije vašeg tela neutralizacijom patogena i umnožavanjem limfocita – vrste belih krvnih zrnaca – koja pojačavaju antitela.

Može biti od koristi u trudnoći

Pošto se folat, vitamin B9, nalazi u potočarki (3,69 mikrograma po šolji), odličan je izbor u ishrani za buduće mame. Dovoljan unos folata štiti od urođenih mana i održava opšte zdravlje trudnica.

Dobra je za kožu

Potočarka je bogata beta-karotenom, za koji istraživanja pokazuju da pomaže u održavanju zdravlja i elastičnosti kože.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading