Pojavljuju se na vašim STOPALIMA: Ova TRI znaka DIJABETESA ne smete da ZANEMARITE!

Vesti 06.04.2022 08:00 0

AKO imate dijabetes, bićete upozoreni da pazite na svoja stopala

stopala

Shutterstock

To je zato što su stopala čest izvor zdravstvenih problema, posebno ako ne kontrolišete dovoljno svoje zdravlje.

Stručnjaci preporučuju da svaki dan pregledate dobrosvoja stopala kako biste bili sigurni da ćete brzo uočiti sve promene. Ako primetite da nešto izgleda drugačije ili se oseća drugačije, uvek je neophodno da to proveri lekar opšte prakse. Ali postoje tri znaka na koja treba obratiti pažnju koji mogu da ukažu da postoji oštećenje nerava. To su crvenilo, toplina i otok, prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti organa za varenje i bubrege.


Šteta nastaje usled dugotrajnog nekontrolisanog visokog nivoa šećera u krvi. Ovo može izazvati stanje koje se zove "Šarkoovo stopalo", što rezultira koštanim izbočinama. Može smanjiti sposobnost osećanja temperature i bola, što znači da se posekotine i čirevi ne primećuju. To onda čini stopala podložnima infekcijama, jer dijabetes smanjuje protok krvi u ekstremitete i posekotine treba duže da zarastu.

Ljudi sa dijabetesom treba da paze na posekotine, rane ili crvene tačke, otoke ili plikove ispunjene tečnošću i urasle nokte na nogama, jer sve to može dovesti do infekcije. Kada ste dijabetičar, vaše telo može da se muči da proizvede dovoljno insulina ili insulin nije efikasan. Sa dijabetesom tipa 1, pankreas osobe ne proizvodi insulin. Kod tipa 2, ćelije u telu postaju otporne na insulin, tako da je potrebna veća količina insulina da bi se nivo glukoze u krvi održao u normalnom opsegu. Ali ako ne držite nivo šećera u krvi pod kontrolom - to može biti opasno i može dovesti do senzornih problema. 

Komentari (0)
Loading