Ovo su dva NAJRANIJA simptoma PARKINSONOVE bolesti: Javljaju se i DESET godina ranije, na jedan nikada ne biste pomislili!

Vesti 22.04.2023 10:36 0

Istraživanje, objavljeno u medicinskom časopisu "JAMA Neurology", otkrilo je simptome Parkinsonove bolesti koji se mogu videti kod pacijenata godinama pre određivanja dijagnoze

Ovo su dva NAJRANIJA simptoma PARKINSONOVE bolesti: Javljaju se i DESET godina ranije, na jedan nikada ne biste pomislili!

Shutterstock

To su gubitak sluha i epilepsija. 

Prva studija ove vrste u Velikoj Britaniji, analizirala je neurodegenerativni poremećaj u prilično raznolikoj populaciji u pokušaju da se detaljnije sagleda kako bolest pogađa sve vrste ljudi.

Istraživači su otkrili da ni etnička pripadnost ni socio-ekonomski status nisu povezani s povećanim ili smanjenim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti.

Studija, koju je proveo tim sa Univerziteta "Queen Mary u Londonu", istraživala je i faktore rizika i simptome pre dijagnoze.

Da bi to učinili, istraživači su analizirali medicinske kartone više od milion ljudi koji su živeli u istočnom Londonu između 1990. i 2018. godine.

Rezultati su pokazali da oni koji pate od epilepsije imaju veći rizik od razvoja Parkinsonove bolesti.

Uprkos tome što istraživači navode da se Parkinsonova bolest uzrokovana lekovima ne može isključiti u ovom slučaju, ovo nije prvi put da se epilepsija povezuje s njom.

Izveštaji o slučajevima iz 2016. otkrili su da Parkinsonova bolest i epilepsija mogu koegzistirati. To može biti pre dijagnoze ili u slučajevima u kojima se epilepsija razvija nakon dijagnoze.

Prema studiji, gubitak sluha takođe može biti rani znak - javlja se do pet godina pre dijagnoze Parkinsonove bolesti.

Stručnjaci su sugerisali da gubitak sluha može biti deo oštećenja senzorne obrade do koje tako često dolazi s razvojem ove bolesti.

Senzorno oštećenje se manifestuje na različite načine kod različitih pacijenata - kroz vid, sluh ili čak čulo mirisa, prema istraživačima.

Dodatno, studija je sugerisala nove trendove u okviru već poznatih simptoma, utvrđeno je da se drhtanje javlja čak 10 godina pre postavljanja dijagnoze, a problemi s pamćenjem i do pet godina pre zvanične dijagnoze.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading