Ovih 5 namirnica možete da jedete UVEČE: Nećete biti gladni i bolje ćete spavati

M. G. Vesti 07.04.2022 16:01 0

Ukoliko osetite glad u kasnim večernjim satima, svakako je ne bi trebalo ignorisati.

Spavanje

Shutterstock

Međutim, stručnjaci i nutrcionisti preporučuju lagan i zdrav obrok umesto teške hrane. U nastavku teksta dajemo vam primer pet zdravih namirnica koje će vas zasititi.

Kivi

Prema rečima nutricionistkinje Samante Keseti, kivi je odlična namirnica koja sadrži serotonin i može da vam pomogne da lakše utonete u san. Uz to je bogat vitaminom C i vlaknima, što znači da će obuzdati osećaj gladi.

Orašasti plodovi

Za ukusan zalogaj, koji je uz to zdrav, uzmite šaku orašastih plodova koji sadrže magnezijum i cink, a oni jačaju proizvodnju melatonina. Ako želite najzdraviji odabir za bolji san, odaberite pistaće, samo pazite da nisu posoljeni, jer su upravo oni puni melatonina, pa tako 28 grama ovog zalogaja sadrži oko 7 miligrama melatonina. Uz to sadrže i zdrave masnoće koje će mozgu "javiti" da više niste gladni, pojasnio je nutricionista Bes Berger.

Jogurt

Ovih 5 namirnica možete da jedete UVEČE: Nećete biti gladni i bolje ćete spavati

Shutterstock

 

Prema objavama naučnika u časopisu European Journal of Nutrition, ako svakodnevno jedete jogurt, to može ojačati imuni sistem zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Uz to nudi velike količine kalcijuma, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji deluju na imuni sistem. Uz to on sadrži i triptofan, aminokiselinu koja će vam pomoći da zaspite jer se pretvara u serotonin koji se pak pretvara u melatonin, hormon koji podstiče dobar san.

Banana i kikiriki puter

Ova kombinacija je vrlo popularna među nutricionistima. Banana sadrži triptofan, koji će se pretvoriti u melatonin, a u njoj se kriju kalijum i magnezijum, koji će sprečiti pojavu grčeva koji vam mogu ometati san. Puter pak nudi zdrave nezasićene masnoće pa ćete uz njega lako zaboraviti na osećaj gladi. Dovoljna je jedna banana i jedna kašika putera od kikirikija kako biste zadovoljili potrebe organizma, ali i lepo spavali.

Povrće i humus

Ovo je odlična kombinacija za dobre snove, a Berger savetuje da uzmete svoje omiljeno povrće i 2 kašike humusa te uživate u zdravom i slasnom zalogaju koji sadrži zdrave masti, vlakna i ugljene hidrate.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading