Ovo je novi MAGIČNI BROJ: Ako želite da SMRŠATE i popravite zdravlje, navucite patike i napravite OVOLIKO koraka

Vesti 10.09.2021 11:14 0

Dok neki veruju da brojke za vreme vežbanja ne znače ništa, drugi tvrde da se sve vrti oko njih

Ovo je novi MAGIČNI BROJ: Ako želite da SMRŠATE i popravite zdravlje, navucite patike i napravite OVOLIKO koraka

Shutterstock

Kad je u pitanju hodanje, mnogima će odmah pasti na pamet čarobni broj 10.000, dugo idealizovan kao svakodnevno potreban broj koraka za unapređenje zdravlja, piše portal "Science Alert".

O priči na ovu temu je nedavno pisano u časopisu američkog medicinskog udruženja (JAMA). Naučnici predvođeni Amandom Paluč sa Univerziteta u Masečusetsu pratili su godinama dve hiljade muškaraca, prosečne starosti nešto preko 45 godina, iz četiri američka grada.

Grupa muškaraca je nosila akcelerometre koji su svakodnevno beležavali broj i intenzitet njihovih koraka. Eksperiment je počeo 2005. i trajao je do 2018. godine, a za to vreme čak 72 odsto članova izvorne grupe je umrlo.

Rezultati su pokazali da postoji manji rizik od prerane smrti kod osoba koje su dnevno prešle 7.000 koraka u poređenju sa onima koji su koračali manje, dok intenzitet hodanja nije imao efekat na mortalitet.

Naučnici smatraju da će povećanje broja koraka u najmanje aktivnoj populaciji imati značajniji doprinos u njihovom zdravlju, ali nakon određenog praga dodatni koraci više nemaju dodatan učinak.

- Više od 10 hiljada koraka dnevno nismo povezali sa smanjenjem rizika od preuranjene smrti - napisali su.

Iako rezultati uveliko potvrđuju ono što smo već znali o dobrobiti hodanja iz prethodnih studija, novi broj od 7.000 koraka bez sumnje je lakše ostvariv nego prethodni petocifreni i mogao bi da motiviše i one koji mu nisu skloni.

- Broj koraka u danu jednostavan je i lako merljiv cilj i odličan je način promocije zdravlja - rekla je Paluč i dodala da sedam hiljada koraka dnevno može da bude realan cilj za svakoga.

Komentari (0)
Loading