NAJMLAĐI pacijent na RESPIRATORU vodi bitku sa KOBNOM bolešću, a mnogi se pitaju šta su to "zacementirana" pluća?

Vesti 10.09.2021 12:55 0

Pre nekoliko dana mediji su preneli izjavu direktorke Kovid bolnice u Batajnici Tatjane Adžić, da najmlađi pacijent koji je na respiratoru ima 20 godina i ima "zacementirana" pluća

NAJMLAĐI pacijent na RESPIRATORU vodi bitku sa KOBNOM bolešću, a mnogi se pitaju šta su to "zacementirana" pluća?

Shutterstock

Adžić je tada za "Tanjig" rekla da za 18 meseci od kada je počela pandemija i za 10 meseci kada je počela sa radom kovid bolnica u Batajnici nisu imali težeg mlađeg pacijenta.

Dr Snežana Rsovac, pulmolog objasnila je šta su "zacementirana" pluća i rekla da je to klasičan primer akutnog respiratornog distres sindroma.

- To je poremećaj gasne razmene sa problemima koji su posledica zapaljenja koja zahvate ne samo plućne ćelije, već i krvne sudove i odlikuje se poremećajem povećane propustljivosti, kako barijere koju imamo na nivou krvnih sudova, endotela tako i epitela, koji oblaže disajne puteve.

- Kompletno, svi segmenti donjeg respiratornog sistema, a to su disajni putevi, plućni parenhim i krvni sudovi su pod teškim upalnim procesima, koji su nekontrolisani i dovode do prodora tečnosti u alveole, a alveole su delovi pluća gde se vrši gasna razmena. Kada udahnemo, udahnemo vazduh sa kiseonikom i upravo u tom delu preuzima se kiseonik, a iz organizma se izbacuje ugljen dioksid - objasnila je Rsovac na "TV Prvoj".

Kako se leči i kakav je ishod?

- Akutni respiratorni distres sindrom zahteva mehaničku ventilaciju, bilo invazivnu ili neinvazivnu, najtežim formama zahteva invazivnu, kada je pacijent intubiran i priključen na respirator i kreće se sa drugim terapijskim protokolima da bi se to zapaljenje stavilo pod kontrolu - rekla je pulmolog.

- Nažalost, sve dosadašnje studije pokazuju da je smrtnost pacijenata sa ovom slikom jako visoka između 60 i 70 odsto - rekla je ona i dodala da bez obzira na godine, ako je pacijent dovoljno dobar potencijal, može da prebrodi to stanje.

- Naravno da je bolja rezerva kod mladih koji su zdravstveno bili u redu pre oboljenja, ali imuni sistem odgovara preterano bez obzira na godine - istakla je doktorka.

Komentari (0)
Loading