DOKTORKA Natalija upozorila: Ako ne pijete dovoljno VODE, srce ne može pravilno da pumpa KRV, ovo vodi do smrtonosne BOLESTI!

Vesti 08.04.2022 19:10 0

Ljudi koji ne piju dovoljno vode svaki dan povećavaju izglede za smrtonosnu bolest

DOKTORKA Natalija upozorila: Ako ne pijete dovoljno VODE, srce ne može pravilno da pumpa KRV, ovo vodi do smrtonosne BOLESTI!

unsplash.com

Stručnjaci tvrde da dovoljan unos podrazumeva šest do osam čaša dnevno, a sve ispod toga povećava rizik od srčane insuficijencije.

Srčana insuficijencija se javlja kada srce nije u stanju da pravilno pumpa krv po telu, obično zato što je postalo slabo ili ukočeno. To je dugotrajno stanje koje se obično pogoršava tokom vremena. „Slično smanjenju unosa soli, unošenje dovoljne količine vode i zadržavanje hidratacije su načini da podržimo naše srce i mogu pomoći u smanjenju dugoročnih rizika od srčanih bolesti“, rekla je dr Natalija Dmitrijeva, glavni autor nove studije.

Dr Dimitrijeva, istraživač sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, predvodila je tim koji je proučavao skoro 12.000 odraslih Amerikanaca. 

Imali su između 45 i 66 godina. Na početku studije nisu imali srčanu insuficijenciju, dijabetes ili gojaznost. 
Oko 1.366 (11,56 odsto) je kasnije razvilo srčanu insuficijenciju, koja je češća sa godinama. Tim je procenio nivoe natrijuma u ​​krvi, koji se povećavaju kada je nečiji nivo tečnosti nizak. Normalni opseg natrijuma u ​​serumu je između 135 i 146 miliekvivalenata po litru (mEk/L).

Ali oni sa nivoom od oko 143 mEk/L u srednjim godinama imali su 39 odsto povećan rizik od srčane insuficijencije, u poređenju sa onima sa nižim nivoima. Za svaki porast natrijuma u ​​serumu od normalnog od 1 mEk/L, šanse za dijagnozu su porasle za pet procenata. Podaci su takođe pokazali da su stariji od 70 godina sa nivoom natrijuma od 143 mEk/L imali 62 odsto veće šanse da razviju hipertrofiju leve komore - zadebljanje srca.

Rani nalazi ukazuju na to da dobra hidratacija može pomoći u sprečavanju ili usporavanju napredovanja promena u srcu koje mogu dovesti do srčane insuficijencije. Tečnosti - bilo da je to voda, čaj ili tikva - su neophodne za niz telesnih funkcija, uključujući i pomoć srcu da efikasno pumpa krv. Održavanje hidratacije je neophodno za podržavanje funkcije krvnih sudova, a samim tim i cirkulacije. Istraživači su preporučili dnevni unos tečnosti od 6-8 šoljica (1,5-2,1 litara) za žene i 8-12 šoljica (2-3 litra) za muškarce.


 


 
Komentari (0)
Loading