Nismo ni sanjali da ovo POVRĆE obara KRVNI PRITISAK: Pune su ga pijace a sada je NAJJEFTINIJE

Milica Ognjenović Vesti 11.04.2022 13:50 0

Iako nije svima najomiljenije, ipak je najzdravije povrće

Nismo ni sanjali da ovo POVRĆE obara KRVNI PRITISAK: Pune su ga pijace a sada je NAJJEFTINIJE

Shutterstock

Iako možda ne spadaju među najomiljenijem povrćem, rotkvice su ipak jedne od najzdravijih.  U sebi sadrže ogroman izvor vitemina i minerala, koje pozitivno deluje na naše celokupno zdravlje. 

Ako imate problem sa šećerom u krvi, rotkvice su te koje će vam pomoću u regulisanju i pomoći u sprečavanju pojave dijabetesa tip dva. 

Antocijanini koji su prisutni u rotkvicama smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižava se nivo holesterola, triglicarida i krvnog pritiska. 
Veliki nivo kalijuma koji sadrži, daje uravnoteženu tečnost u telu, efikasno vraća pritisak na normalan nivo.

Vitamin C koji se takođe nalazi u rotkvicama, utiče na kožu, čini je blistavom i mekšom. Poznat je kao moćan atiokskidant koji pomaže kod bolesi gripa ili obične prehlade. 

Shutterstock

 

Kako u sebi sadržđe blagu ljutinu, utiču pozitivno kod regulisanja probave. 

Osim toga, mogu biti vaš saveznik u prevenciji infekcija urinarnog traka, ublažavaju bol i osećaj peckanja kod mokrenja, čiste bubrege, a mnogi veruju da ublažavaju i probleme sa hemeroidima.

Postoji recept koji se sastoji od ukiseljenih rotkvica, potrebno vam je svega 15 minuta za pripremu. 

Sastojci: 

½ šolje (od 250 ml) jabukovog sirćeta
½ šolje vode
tri kašike meda
četiri čena belog luka, narezanog
pet zrna bibera
Dovoljno rotkvica naseckanih na kolutiće da ispune teglicu od 950 ml

Priprema: 

Očistite rotkvice, naseckajte ih na kolutiće, i napunite teglicu. 
Zagrejte siće, vodu, beli luk, biber i med. Kuvajte dok ne dođe u fazu pred kuvanje, nikako ne bi trebalo da prokuva. 
Sipajte tečnost preko rotkvca, zatvorite teglu stavite da se hladi 24 časa. 

Ovo je smesa puna vitamina i zdravlja, tako da možete konzumirati uz svaki obrok. 

Rok trajanja im je, ako se drže u frižideru, šest sedmica. 

Komentari (0)
Loading