Da li vam preti TROMB? Ako osetite OVO posle tuširanja, odmah posetite LEKARA

J.V. Vesti 28.04.2023 21:00 0

Osobe koje imaju problem sa hiperkoagulabilnošću, više su sklone stvaranju krvnih ugrušaka, odnosno trombova, i u većem su riziku od srčanog i moždanog udara

Tuširanje

Pexels

Gusta krv ili hiperkoagulabilnost je stanje kada je krv gušća i lepljivija nego što bi trebalo da bude. Ukoliko neko ima problem sa hiperkoagulabilnošću, to znači da je ta osoba više sklona stvaranju krvnih ugrušaka, odnosno trombova, koji su najveći krivci za pojavu srčanog ili moždanog udara. Gusta krv može uticati na snabdevenost tela kiseonikom, sprečiti hormone i hranjive materije da dođu do tkiva i ćelija.

Previše gusta krv može da se javi od samog rođenja ili da se razvije kasnije tokom života neke osobe. Do ove pojave dovodi previše crvenih i belih krvnih zrnaca, kao i višak trombocita. Uzroci mogu biti i previše krvi u cirkulaciji, ali i specifične bolesti kao što je lupus ili policitemija vera.

Simptomi ovog stanja su česte glavobolje, zamućen vid, visok krvni pritisak kao i stalni osećaj umora. Primećuje se crvenilo na koži lica, stopala i šaka. Veoma često, oboleli oseti neprijatnost posle tuširanja, u vidu jakog svraba. Simptomi mogu biti i često krvarenje iz nosa, kao i pojava modrica na koži.

U slučaju pojave ovakvih simptoma veoma je važno da se što pre javite lekaru, jer gusta krv može dovesti do stvaranja tromba i zapušenja krvnih sudova. Lečenje se zasniva na medikamentima za razređivanje krvi, kao i čestim ispuštanjem krvi - flebotomijom. Stalni medicinski nadzor je neophodan.

Komentari (0)
Loading