"LEK" IZ PRIRODE Očistite pluća i jetru pomoću TRI namirnice koje imate u kuhinji

K.Ć. Vesti 12.04.2022 12:40 0

Sam oporavak nakon preležane korone drugačiji je u zavisnosti od težine kliničke slike pacijenta, ali jedno je sigurno za sve – telo morate da ojačate i očistite od toksina

"LEK" IZ PRIRODE Očistite pluća i jetru pomoću TRI namirnice koje imate u kuhinji

Shutterstock

Čišćenje ili detoksikacija organizma obavezni su procesi, koje moramo priušititi svom organizmu kako bismo ojačali imunitet i izbacili sve toksine iz organizma. Upravo iz ovih razloga potrebno je detoksirati svog organizam i očistiti i plića i jetru prirodnim preparatima i namirnicama.

Kurkuma

Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protivupalno, antivirusno i antibakterijsko delovanje. Podstiče proizvodnju žuči u jetri, čime pomaže u probavi i olakšava razgradnju masnoća u organizmu.

Kod osoba koje pate od masne jetre kurkuma smanjuje upalno stanje jetrenih ćelija.

Čaj od kurkume za detoks organizma

Sastojci:

  • 1/4 supene kašike kurkume
  • 1 šoljica tople vode
  • sok od pola limuna
  • prstohvat cimeta
  • malo meda
  • supena kašika kokosovog ulja

Priprema: Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kašiku kokosovog ulja i dobro promešajte. Kurkuma će se spustiti na dno šoljice, tako da i dalje nastavite sa mešanjem vode dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti ove namirnice. Popijte vodu dok je još topla.

Đumbir

Bogat je vitaminima C i B, magnezijumom, bakrom, manganom i drugim mineralima. Zbog visoke koncentracije gingerola, upotreba đumbira u ishrani doprinosi detoksikaciji organizma. Takođe, dokazano je da đumbir povoljno deluje na razna oštećenja jetre, posebno na masnu jetru, jer smanjuje otpornost na insulin i može da spreči upalu.

Đumbir ima pozitivan utican i na pluća jer eleminiše polutante iz vazduha koji dospevaju u plućne kanale. Reguluiše i probavu, kao i cirkulaciju.

Obloga od đumbira i meda za detoks pluća

Sastojci:

  • kašika đumbira u prahu
  • 2 kašike prirodnog meda
  • kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike brašna
  • flaster
  • nekoliko salveta
  • gaze i zavoj

Priprema: Dobro promešajte med i brašno. Dodajte đumbir u prahu i maslinovo ulje. Mešajte dok tečnost ne postane glatka. Malu količinu mase stavite na ubrus i tanko uvijte gazom. Zalepite oblog na grudni koš ili leđa tako što ćete omotati zavoj oko torza. Odrasli mogu držati ovaj oblog nekoliko sati ili preko noći ako je potrebno. Deca mogu držati oblog 2 do 3 sata.

Upozorenje:

Ako se borite sa žučnim kamencem, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može da pogorša vaše stanje). Nemojte je kombinovati sa lekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina jer kukruma, takođe, razređuje krv. Kurkuma nije zamena za lekove koje treba da vam prepiše vaš lekar.

Beli luk

Pomaže kod astme, a ujedno smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja tako što smanjuje povišen holesterol, smanjuje povećan LDL (loš holesterol), smanjuje slepljivanje krvnih ćelija i sprečava nastanak tromba. Utiče na smanjenje dva druga markera kardiovaskularnih oboljenja, homocisteina i C – reaktivnog proteina.

Kako ga koristiti za detoks jetre?

Samo usitnite čen ili dva belog luka, stavite na kašiku sa malo vode (možete da dodate i limun), popijte pred spavanje, a do jutra ćete isprati sve toksine iz creva i jetre.

Napomena: Ovo ne treba praktikovati više od jednom dnenvo. Pijte dosta vode dok primenjujete ovaj način detoksikacije. Beli luk se ne preporučuje ako uzimati antikoagulanse (lekove za razređivanje krvi).

Komentari (0)
Loading