PALEO DIJETA je za savršena za sve ljubitelje MESA: Brzo je postala POPULARNA kod žena u Srbiji, mršavite brzo i zdravo BEZ PREVIŠE odricanja

M. G. Vesti 13.04.2022 11:05 0

Paleo dijeta je rezultat istraživanja profesora Lorena Kordejna, a sama dijeta se zasniva na proučavanju moguće ishrane naših prapredaka iz perioda paleolit.

dijeta

FreePik

Paleolit ili starije kameno doba je istorijski period koji traje od nastanka čoveka do 10.000 godine p.n.e. Iako su prve asocijacije na ovu dijetu – velike količine mesa – to ipak ne znači da treba da jedemo sirovo meso i korenje. Izbegavanje žitarica, šećera i raznoraznih prerađevina može da učini čuda, kaže dr Kordejn.

Štetnost veštačkih aditiva koji podužuju rok trajanja proizvoda kao i drugih dodataka ne dovodi se u pitanje. Sve ove promene značajno štete našem zdravlju i glavni su krivac za bolesti moderne civilizacije, uključujući gojaznost, dijabetes, srčana oboljenja i rak.

Osnovne postavke Paleo dijete kažu da bi trebalo da jedemo onako kako smo se to činili desetinama hiljada godina ranije. Spomenimo i to da je Paleo dijeta prilično popularna kod brojnih svetskih zvezda i među džet-setom.

Mnoge namirnice su zabranjene. Ukratko, to znači izbegavanje suhomesnatih jela, zatim šećera, soli, proizvoda od žitarica (hleb, kukuruz, pšenica, pirinač, testenine…), mahunarki, mlečnih proizvoda, kvasca, kafe i alkohola. Krompir, soja i kukuruz su posebno zabranjeni zbog toga što su danas genetski i nutricionistički modifikovani.

Meso (uključujući i morske plodove) i jaja su možda najvažnije komponente Paleo dijete. Svo povrće je dozvoljeno osim pasulja, mahunarki i krompira. Pečurke su dozvoljene.

PALEO DIJETA je za savršena za sve ljubitelje MESA: Brzo je postala POPULARNA kod žena u Srbiji, mršavite brzo i zdravo BEZ PREVIŠE odricanja

Shutterstock

 

Voće, orašasto voće i semenke (sve osim kikirikija) može se konzumirati. Med i sušeno voće dozvoljeni su samo u malim količinama. Dozvoljena su samo neka ulja – maslinovo, laneno i ulje kanole. Preporučuje se uzimanje ribljeg ulje u kapsulama. Od pića – dozvoljeni su voda i čaj, ali i sveže ceđeni nezaslađeni sokovi u malim količinama.

Preporuka je jesti samo kvalitetnu hranu, odstraniti sve što je prerađeno ili stiže u kutiji. Neprerađena, prirodna hrana u vidu krtog mesa, koštica i semenki, voća i povrća, bez skroba, šećera, mlečnih proizvoda i mahunarki je Paleo izbor. Tu su i neke obavezne promene: zamena ulja, smanjivanje zasićenih masti i uzimanje prostih šećera i soli. To mogu svi da priušte, a i prodavnice su dobro opremljene ovim namirnicama. 

Nije neobično da ljudi izgube i do 3 kilograma tokom prve nedelje, jer šećeri, soli i veštački sastojci izlaze iz organizma.

Dozvoljene namirnice

Jaja, sve vrste mesa, uključujući i morske plodove, povrće i to prvenstveno paradajz, paprika, luk, krastavac, tikvice, patlidžan, blitva, kupus, šargarepa, pečurke…, voće, bez izuzetaka, oko 150 g meda i suvog voća nedeljno, maslinovo ulje, od napitaka: voda, čaj, a povremeno i nezaslađeni sok.

Zabranjene namirnice

Šećer, žitarice, krompir, mlečni proizvodi, prerađeno meso (salame, viršle, paštete …), čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majonez, so, kvasac, sirće (preporučuje se korišćenje limunovog soka za salate).

Paleo dijeta jelovnik za 7 dana

Dan 1

Doručak: Salata od spanaća i kuvanih jaja sa avokadom

Ručak: losos na žaru sa zelenom salatom i crnim maslinama
Večera: slatki krompir i pečene paprike

Dan 2

Doručak: Pečeni slatki krompir
Ručak: Ćufte i salata od cvekle i šargarepe
Večera: Salata od piletine i avokada sa spanaćem

Dan 3

Doručak: Kaserole od pilećeg mesa i tikvica
Ručak: Pljeskavice od govedine i šargarepe, salata od kupusa
Večera: Meso na žaru i zelena salata

Dan 4

Doručak: Zeleni smuti od spanaća i banane uz dodatak mlevene kinoe

Ručak: File lososa sa šparglom
Večera: Piletina na žaru sa šampinjonima

Dan 5

Doručak: Omlet od dva jaja sa mladim lukom
Ručak: Gulaš od juneće džigerice
Večera: Pastrmka na žaru uz salatu po izboru

Dan 6

Doručak: Smuti od jagoda i banana uz dodatak čia semena
Ručak: Piletina s povrćem
Večera: Pečeni karfiol sa slaninom

Dan 7

Doručak: Slanina propržena sa povrćem po izboru
Ručak: Ćufte u ljutom paradajz sosu
Večera: Čorba od muskatne tikve

Kao paleo užinu možete jesti voće koje volite (sveže ili suvo) kao i orahe, bademe, lešnike...

 

Ako se osoba zaista pridržava Paleo dijete, ovo može biti veoma efikasan način gubljenja kilograma. Ipak, pridržavati se ove dijete neće biti lako, posebno u početku, kada se treba odviknuti od svih namirnica koje su većini nas veoma ukusne. Zbog toga se kod nekih mogu javiti simptomi u vidu umora, glavobolje i potrebe za određenom hranom. Ovi problemi nestaju nakon nekoliko nedelja i od tog trenutka Paleo dijeta je većini osoba veoma laka, jer se u suštini radi o ishrani kod koje nema gladovanja.

Uprkos opasnostima od argumenata za njeno ne sprovođenje, ovakva ishrana zdravija je od npr. Atkinsonove dijete koja isključuje voće. Ne treba zaboraviti da je najbolje hraniti se uravnoteženo, unositi sve grupe namirnica, ali u malim količinama i u pravilnoj kombinaciji.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading