Da li su vam usne SUVE i otečene? Evo zašto ovo stanje može da bude OPASNO, ovo je pravi trenutak da posetite DOKTORA!

Vesti 15.04.2022 16:02 0

Ispucale i otečene usne na prelasku godišnjih doba su uobičajena pojava

usne

Shutterstock

Ipak, ako se ovo stanje ne leči, može biti opasno.
Ovlašćeni naučnik i hemičar, Brus Grin, objasnio je: „Ispucale usne ili preosetljive usne od alergijskog kontaktnog heilitisa (ACC) su usne koje izgledaju otečene i čak može da se javi osećaj peckanja. „Imaju teksturu koja otkriva ljuštenje ili pukotine, a mogu se čak i pojaviti pukotine oko uglova usta.“ Osetljiva koža može biti uzrokovana kontaktnim dermatitisom, tako i usne mogu biti preosetljive.

„Alergijska reakcija se može javiti usled mnogih nadražujućih materija, uključujući pastu za zube/vodicu za ispiranje usta, mirisnu kozmetiku, određene sastojke ruževa kao što su ricinusovo ulje ili konzervansi, lekovi, određena hrana i proizvodi od gume/lateksa.


Alergijske reakcije se dešavaju kada imuni sistem postane preosetljiv na određeni alergen ili supstancu. ACC se formira kao rezultat alergijskog kontaktnog dermatitisa koji pogađa usne. Kada se to dogodi, usne mogu izgledati upaljene, otečene, promenjene boje i mogu se upočiti ljuspice.

ACC ponekad može izgledati kao ekcem, pri čemu 90 posto slučajeva ACC ima iste karakteristike. Većina slučajeva uključuje donju usnu i iako to nije ozbiljno zdravstveno stanje - smatra se da povećava rizik od raka kože. Ako se ACC ne leči, može se razviti u karcinom skvamoznih ćelija. Ali stanje se može sprečiti i Brus je otkrio svoje glavne savete kako da izbegne problem.

Rekao je da treba redovna hidratacija usana neophodna. Takođe je važno da koristimo tretman koji je bez mirisa i hipoalergen. „Uverite se da vaš proizvod sadrži SPF.

Vašim usnama je potrebna zaštita od sunca isto koliko i ostatku lica i tela. „Pijte puno vode da hidrirate celo telo tokom dana. „Ovo će vam pomoći da sprečite da vam usne budu previše suve i ispucale“, rekao je on.


 

Komentari (0)
Loading