Ovaj ADITIV razara imunitet: Krije se u mnogim, čak i ZDRAVIM namirnicama

Vesti 08.05.2023 20:30 0

Jačanje imuniteta ishranom neće biti efikasno ako unosite ovaj aditiv. Ponekad se nalazi čak i u paradajzu

Ovaj ADITIV razara imunitet: Krije se u mnogim, čak i ZDRAVIM namirnicama

pixabay

Jačanje imuniteta ishranom jedan je od najboljih načina da pripremimo organizam za brzu i efikasnu reakciju na napad kao što je infekcija. 

Postoje namirnice koje slabe imunitet, za koje je to jasno "iz aviona", ali i neobične greške koje pravimo sa zdravom hranom ili vitaminima i time ne činimo imunitetu uslugu. A onda, postoje i aditivi koji remete odgovor imunog sistema za koje možda niste ni čuli. Jedan od njih nalazi se praktično svuda oko nas.

MSG je derivat jedne aminokiseline neophodne za dobijanje proteina, a koristi se već stotinu godina kao pojačivač ukusa za slanu hranu ili proizvode od mesa. "Radi" tako što stimuliše receptore za ukus u telu. 

MSG se dodaje veštački u mnoge namirnice, ali ga neke sadrže i prirodno, među njima su paradajz i razne vrste sireva. Prirodno se u tim namirnicama nađe u manjoj količini nego kada se dodaje veštački.

Ovaj aditiv naći ćete na spisku sastojaka pod skraćenicom MSG, imenom mononatrijum glutamat, ili drugom skraćenicom E621.

U brzoj hrani, najčešće se nalazi u jelima od mesa, kao što su pohovana piletina ili kineska hrana. Čips i slane grickalice gotovo sigurno ga sadrže, kao i mešavine začina za meksičku i kinesku hranu, kao i jela od mesa, gulaš i slično.

Supe iz kesice ili konzerve takođe će ga sadržati, kao i kobasice, dimljeno meso, viršle, salame...

Ponekad se MSG nalazi i u smrznutoj hrani, da bi pojačao ukus nakon što je ona pripremljena, pa zaleđena, pa odleđena pa opet termički obrađena, što su sve procesi koji umanjuju prirodni ukus.  

Često se MSG nalazi i u majonezu, kečapu, sosu za roštilj i soja sosu. Ovi dodaci hrani sadrže i gomilu soli, šećera i drugih aditiva koji dodaju boju ili produžavaju rok trajanja.

Dugoročno konzumiranje ovog aditiva može dovesti do gojaznosti, jer pojačava apetit i čežnju za hranom na osnovu njenog ukusa. Podiže rizik od metaboličkog sindroma i time i hroničnih oboljenja kao što su bolesti srca i dijabetes.

Dodatno celu priču komplikuje činjenica da postoje ljudi koji su prirodno osetljivi na MSG, što znači da će posle konzumiranja hrane koja sadrži ovaj aditiv imati glavobolju, svrab, umor ili čak osip kože i oticanje grla.

MSG izaziva oksidativni stres na žlezdama i pankreasu, ometa njihovu sposobnost da normalno funkcionišu i remeti proizvodnju limfocita. Takođe podiže verovatnoću da limfociti neće obavljati svoju funkciju pravilno, i da će telo burnije reagovati na nadražaj imunog sistema. Ovaj aditiv ometa i nivo interleukina, molekula koji pomaže u formiranju imunog odgovora.

 

Komentari (0)
Loading