Zašto se budimo sa začepljenim nosom, a zdravi smo? Odgovor će vas iznenaditi, ovo sigurno ne biste pomislili!

Vesti 16.04.2022 18:00 0

Čak i onda kada prštimo od zdravlja, a sezona alergija nije na vidiku, nije nemoguća pojava da se probudite začepljenog nosa

prehlada

Shutterstock

Za mnoge je to neugodna pojava, ali sada je bar poznato da se uzrok za istu može kriti u čestoj navici koju upražnjavamo upravo pred odlazak u krevet.

Oni koji vode načina o ishrani verovatno znaju brojne prednosti koje nam može doneti, a jedan od njih tiče se i ove neugodne pojave s kojom smo se svi bar jednom sreli.

Pitajući se zašto je tako, stručnjaci su otkrili da na isto može uticati i ono što, ali i kada unosimo u organizam.

Na naše disanje, naime, mogu uticati i određeni rituali u ishrani poput jedenja kasno uveče, ali i uzimanja začinjene ili kisele hrane.

Za začepljen nos najčešće je kriva gastroezofagealna refluksna bolest, kiselina koja, za vreme ležanja i spavanja, često "zaluta" tamo gde ne treba.

Osim što može izazvati začepljenost nosa, ista može biti uzrok i kašlja i stezanja dišnih organa, ali i bolnog gutanja, neprijatnog zadaha i suvoće u ustima, pa i pojačanog lučenja pljuvačke.

Spomenuta kiselina najčešće pogađa pušače, osobe koje se bore sa gojaznošću, trudnice ili osobe koje uzimaju određene lekove, ali se može javiti kod svake osobe.

Kako bi se rešili ove neugodne pojave za početak povedite računa o tome da pred spavanje ne konzumirate obilne obroke ili iznad navedene namirnice.

Preporučuje se da ne konzumirate alkohol, cigarete, kisele voćne sokove, čokoladu, pepermint i slične namirnice.

Takođe, sa svojim doktorom možete proveriti da li neki od lekova koje uzimate mogu izazizvati nastanak kiseline.

Komentari (0)
Loading