Nekada su nas savetovali da ih IZBEGAVAMO: Evo šta bi se desilo sa našim telom kad bismo svaki dan jeli JAJA!

Vesti 19.04.2022 08:54 0

Godinama su dijete s niskim udelom masti bile popularne, pa su jaja bila nepoželjna. Sada kada su masti ponovno u modi, čini se da jajima raste popularnost

Nekada su nas savetovali da ih IZBEGAVAMO: Evo šta bi se desilo sa našim telom kad bismo svaki dan jeli JAJA!

Pexels

Jaja su jedan od najpristupačnijih izvora proteina koji možete pronaći u trgovini. U frižideru mogu trajati do pet sedmica tako da ne morate brinuti da će se pokvariti brzo kao meso ili riba.

Jedno jaje dnevno može vam uštedjeti novac, a osim toga, mogu biti dio bilo kojeg obroka u danu, piše Index.

Evo što nauka kaže o tome što svakodnevno konzumiranje jaja čini vašem tijelu tokom vremena.

Možda ćete se osećati sitije i biti puni energije

Iako su mala, jaja imaju impresivnu nutritivnu snagu. Jedno veliko jaje sadrži oko 70 kalorija, 6 grama proteina, 5 grama masti i 0 grama ugljenih hidrata.

Žumanac je izvor važnih hranjivih stvari poput vitamina B12 i vitamina D koji pomažu našem telu da preradi hranu u energiju koju možemo da iskoristimo. Osim toga, kombinacija belančevina i zdravih masti u jajima omogućuje da budemo duže siti.

Vaša koža i kosa mogle bi biti zdravije

Jaja su dobar izvor nekoliko vitamina B, uključujući vitamine B2, B5 i B12. Svi ovi hranjivi sastojci imaju nekoliko funkcija u tijelu, uključujući održavanje zdrave kože i kose.

Svi vitamini B tipivi su u vodi, što znači da se ne zadržavaju dugo u vašem telu, pa je redovna konzumacija dobar način da se pobrinete da zadovoljite svoje potrebe. Jaja su takođe bogata aminokiselinama, poput metionina, koje mogu da vam pomognu u poboljšanju tonusa i gipkosti kože i da  ojačaju kosu i nokte.

Možda ćete jasnije razmišljati

Jaja su bogata kolinom, koji se koristi za stvaranje staničnih membrana i važnih neurotransmitera u telu. Kolin je važan za pamćenje, raspoloženje, kontrolu mišića i opštu funkciju nervnog sistema. Jedno jaje nudi oko 6 odsto naših dnevnih potreba za kolinom, pa ishrana bogata jajima može pomoći u održavanju mozga zdravim.

Komentari (0)
Loading