Jača SRČANI MIŠIĆ, leči VRTOGLAVICU i NERVOZU: Ovu biljku ima skoro SVAKO dvorište u Srbiji, dobra je u borbi protiv raznih tegoba

M. G. Vesti 19.04.2022 16:19 0

Ovu biljku koristimo u malim količinama ili u smešama.

Jača SRČANI MIŠIĆ, leči VRTOGLAVICU i NERVOZU: Ovu biljku ima skoro SVAKO dvorište u Srbiji, dobra je u borbi protiv raznih tegoba

Shutterstock

Baštenska ruta (ruta graveolens) je žbunasta biljka, veoma neprijatnog mirisa, zelenožute boje i sitnih žutih cvetova. Uzgaja se u baštama, iako raste samoniklo. Cveta od aprila do jula. Cela biljka se koristi za medicinske svrhe. Bere se tokom cvetanja po oblačnom vremenu.

Suši se na prozračnom i tamnom mestu. Ali budite oprezni, neki ljudi su alergični na baštensku rutu i na sam dodir, pa budite oprezni.

Shutterstock

 

Ovu biljku koristimo u malim količinama ili u smešama. Može biti i lek i otrov, pa budite oprezni sa njom. Njen čaj se koristi za smirenje, pomaže kod epilepsije, vrtoglavice, angine pektoris. Baštenska ruta se koristi za lečenje umornih očiju, visokog krvnog pritiska. Dobra je i protiv menstrualnih bolova i nervoznog lupanja srca.

Kapi ulja baštenske rute su dobre protiv gluvoće, a čaj je dobar protiv raznih crevnih parazita. Međutim, potrebno je da budemo oprezni kada koristimo čaj i da ga koristimo veoma razređenog u malim gutljajima.

Čaj za smirenje

Za smirenje koristimo mešavinu nekoliko biljnih vrsta – 10 g baštenske rute, 10 g nane i valerijane, 15 g cvetova gloga, 5 g kima i 10 g cvetova imele.

Shutterstock

 

Sve se pomeša i onda kašiku mešavine dodati u 25 dl ključale vode. Posle 10 minuta pijte čaj u gutljajima dok je još topao. Koristimo 2–3 šolje dnevno.

Napitak za probleme sa crevima

Mešavinu za crevne smetnje čine žalfija, bor, dren, hajdučka trava, majčina dušica, matičnjak, anis. Takođe pijemo ovu mešavinu u malim gutljajima, toplu.

Trudnice ne bi trebalo da uzimaju ovaj čaj, jer može izazvati pobačaj.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading