Idete u WC odmah nakon KAFE? Doktori konačno imaju ODGOVOR, evo šta to govori o vašem ZDRAVLJU!

Vesti 28.04.2023 11:02 0

Učestala je pojava da ljudi nakon kafe idu u toalet, ali mnogi misle da to može biti zdravstveni problem

Idete u WC odmah nakon KAFE? Doktori konačno imaju ODGOVOR, evo šta to govori o vašem ZDRAVLJU!

pixabay

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu sproveli su istraživanje upravo na ovu temu.

Oni su tokom svog istraživanja tri dana pacovima davali kafu koja je uspela da poveća pokretljivost mišića creva i to nezavisno od doze kofeina.

“Pacovima se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog creva. To znači da su pacovi, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, jer je slično na njihovu probavu delovala i beskofeinska kafa”, rekao je vodeći autor studije Šuan Ženg Ši za britanski “Mirror”.

Pretpostavlja se da su za laksativno delovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva. Dokazano je da viši nivoi želudačne kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog sistema.

Dakle kada vas idući put kafa natera da posetite WC, budite uvereni da je do kafe i da je sa vašim zdravljem sve u redu.

Mnogi se pitaju da li je kafa zdrava za naš organizam, pitanje je koje stručnjaci često postavljaju. Naravno da pruža brojne pogodnosti organizmu, ali postoje ipak neke stvari na koje morate obratiti pažnju.

Kafa je bitan antioksidans. Šoljica čiste crne kafe u praznom želucu podstičke stvaranje želudačne kiseline što posebno ne pogoduje ljudima sa gastritisom. 

 

Komentari (0)
Loading