Naučnici upozoravaju: Nova MUTACIJA ovog virusa mogla bi da izazove sledeću PANDEMIJU!

K.Ć. Vesti 20.04.2022 15:24 0

Prema naučnicima, virus Zika koji prenose komarci udaljen je jednu mutaciju od toga da postane sledeća pandemija

Naučnici upozoravaju: Nova MUTACIJA ovog virusa mogla bi da izazove sledeću PANDEMIJU!

Shutterstock

Kao da nam već nije bilo dovoljno loše. 

Istraživači sa Instituta za imunologiju La Jolla (LJI) u San Dijegu, Kalifornija, nedavno su identifikovali novi soj oponašajući kako bi mogao da mutira kod ljudi prebacivanjem virusa napred i nazad između ćelija komaraca i miša.

Nalazi podsećaju na rezultate Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je upozorila da bi mutacije mogle da učine bolest otpornijom na imunitet koji daje slične infekcije. 

Za razliku od Covid-19, međutim, simptomi zika, kao što su groznica, osip i konjuktivitis, često se ne razvijaju ili su blagi. 

Glavna zabrinutost naučnika dolazi kada bolest zarazi trudnice jer ima potencijal da izazove urođene mane kao što je mikrocefalija, gde se dete rađa sa malom glavom i manjim mozgom.

Studija, objavljena u časopisu Cell Reports, glasi ovako: „Verovatno da će [Zika] nastaviti da se razvija na način koji povećava njegovu virulentnost ili prenošenje“. 

Tim je otkrio da je virus lako mogao da napravi male mutacije koje prelaze sa komaraca na miševe, oponašajući mutacije sa ćelija komaraca na ljudske ćelije. 

Istraživači iz LJI-a su takođe testirali da li su miševi koji su prethodno bili zaraženi denga groznicom, sličnom bolešću koju prenose komarci, dobili određeni nivo imuniteta na Ziku. 

Naučnici upozoravaju: Nova MUTACIJA ovog virusa mogla bi da izazove sledeću PANDEMIJU!

pixabay

 

Rezultati su otkrili da se isti mutantni soj Zika razvio i kod miševa koji su oboljeli od denga groznice i kod onih koji nisu.

Glavni istraživač studije, profesor Sujan Shresta, rekao je za BBC : „Varijanta Zika koju smo identifikovali evoluirala je do tačke u kojoj unakrsni zaštitni imunitet koji je pružala prethodna infekcija denga groznice više nije bio efikasan kod miševa. Na našu nesreću, ako ova varijanta postane preovlađujuća, možda ćemo imati iste probleme u stvarnom životu.

Trudni miševi su zatim testirani sa mutiranim sojem da bi se videlo da li virus ima bilo kakav uticaj na fetus. 

Naučnici su otkrili da je mutantni soj bio virulentniji sa "izrazito povećanom resorpcijom fetusa", što znači veću šansu za urođene defekte. 

Nedavno je zabeležen porast slučajeva virusa Zika od velike epidemije u Brazilu 2015. godine, što je uticalo na pripreme za Olimpijske igre 2016.

U novembru prošle godine u indijskom gradu Kanpuru otkriveno je 89 slučajeva. 

Iako upozorenja i studija zvuče mračno, drugi stručnjaci su istakli da iako postoji razlog za zabrinutost, potencijalna verovatnoća još jedne pandemije na nivou Covid-19 je mala. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading