Imate BOL u stomaku nakon OBROKA? Ako ovu bolest ne izlečite na VREME možete ozbiljno ugroziti vaše ZDRAVLJA, a savetuje se i da češće pijete MLEKO

K.Ć. Vesti 21.04.2022 13:20 0

Čir na želucu je bolest koja napada neočekivano ili je hronična. Čir na želucu se najčešće manifestuje bolom u stomaku, koji se javlja u proseku 2 sata nakon obroka, ali se često manifestuje već tokom jela

stomak

Shutterstock

Čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu treba lečiti jer, ako se ne leče, mogu dovesti do stvaranja neoplazmi. U lečenju ove bolesti od velikog su značaja aktivnosti koje preduzima sam pacijent, kao što je briga o lako svarljivoj ishrani, izbegavanje stresa ili stimulansa. Čir na želucu retko kvalifikuje pacijenta za operaciju, trenutno je farmakologija najefikasniji oblik njihovog lečenja.

Čir na želucu i njihovi neposredni uzroci

Čir na želucu je jedna od najčešćih bolesti digestivnog sistema. Nastaju kao rezultat nepravilne proizvodnje sluzi i bikarbonata u telu, koji su zaštitni elementi u procesima varenja. Većina ljudi sa čirom na želucu je istovremeno zaražena bakterijama kao što je Helikobakterija, koja povećava proizvodnju kiseline u želucu. Čir na želucu može biti uzrokovan prekomernim stresom, pušenjem, traumom i moždanim udarom. Uzrok čira na želucu može biti i dugotrajna upotreba određenih grupa lekova (steroidi, antiinflamatorni lekovi ili lekovi protiv bolova). Mnogo ređe, čir na želucu je uzrokovan herpesom, hipertiroidizmom ili Zollinger-Ellisonovim sindromom.

Čir na želucu - simptomi

Kao što je ranije pomenuto, čir na želucu može biti hronična bolest ili se može pojaviti neočekivano bez prethodnih signala. Čir na želucu se uglavnom manifestuje bolom u stomaku nakon ili do 2 sata nakon obroka. Vrlo često se bol u donjem delu stomaka širi na leđa i ramena. Dodatni simptomi uključuju žgaravicu, krvavo povraćanje i izmenjenu stolicu. Posebno alarmantan simptom razvoja čira na želucu je pojava veoma jakog bola . U ovom slučaju, pacijent treba odmah da poseti lekara, jer može doći do pucanja jednog od zidova stomaka, što je veoma opasno po zdravlje.

Čir na želucu - dijagnoza i lečenje

Čir na želucu se dijagnostikuje gastrofiberoskopijom i histopatološkim pregledom. Lečenje čira na želucu se sprovodi uz pomoć farmakologije, retko - hirurške intervencije. Pacijentima sa peptičnim ulkusom daju se antibiotici za borbu protiv viška bakterija koje uzrokuju čir. Sukcesivno lečenje se sastoji u vođenju redovnog načina života pacijenta, izbegavanju stresa, primeni odgovarajuće, lako svarljive ishrane, izbegavanju upotrebe stimulansa kao što su kafa, alkohol, cigarete i nekorišćenju lekova koji mogu da pogoršaju bolest. Pacijentima se savetuje da piju dosta mleka, jer ono privremeno ublažava bolove izazvane čirevima.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading