"Puna sam ožiljaka, konaca, trauma": Dariji su u bolnici u BARU uklonili plod CARSKIM REZOM u 13. nedelji, a naš GINEKOLOG objašnjava kada se i zašto radi ovaj ZAHVAT

A. O Vesti 14.09.2021 13:48 0

"Verovatno sam fenomen u svetu sa odrađenim carskim rezom u 13. nedjelji i, na duže vreme, ugroženim zdravljem", napisala je Crnogorka Darija Đorđina Jelić na Instagramu, pošto je odlučila da posle mesec dana ćutanja otvoreno progovori o tome kako su joj plod otklonili putem carskog reza

"Puna sam ožiljaka, konaca, trauma": Dariji su u bolnici u BARU uklonili plod CARSKIM REZOM u 13. nedelji, a naš GINEKOLOG objašnjava kada se i zašto radi ovaj ZAHVAT

Printscreen/Instagram/minnie_mishica

Darija je pre dva dana objavila fotografiju na kojoj je u prvom planu njen stomak koji je obložen gazom, a ispod koje se nalazi mnogo konaca i velika rana koja je do nedavno bila inficirana. Naime ova mlada mama je rešila javno da progovori o gubitku svoje bebe.

- Ovo sam ja! Pre tačno mesec dana, 11. avgusta izgubila sam bebu. Možda bih sve to lakše podnela da se i dalje ne borim sa posledicama, jer je doktorka odlučila da plod ukloni carskim rezom, iako sam bila samo 13. nedelja trudnoće. Bez ikakve veće pripreme spustili su me u salu, navodno uspavali, a onda sam sve čula i osećala užasne bolove tokom operacije. Izgubila sam veliku količinu krvi. Bilo je na odeljenju svega - od toga da mi "trudnoću ne bi spasili ni u Hjuston da sam otišla", preko upale pluća, do toga da sam "trebala da odem kod tog što mi je rekao da mi nije trebao carski". I trebala sam, a nisam, i to je moja najveća greška! Trebala sam, jer sam tu dobila infekciju reza, što je dovelo do toga da imam dve rupe od dva centimetra kroz koje mi se bešika vidi i koje su ostale otvorene punih mesec dana! I ona je sve vreme govorila da je to okej, da to tako treba!

Darija Jelić je potom napisala da je kasnije potražila i mišljenje drugih, a kaže da je svako ostao u šoku pošto je čuo njenu priču. 

- Onda smo, naravno, doduše kasno, potražili drugo mišljenje, tačnije čak tri - i svi su bili šokirani, prvenstveno činjenicom da mi je odrađen carski rez u 13. nedelji, a zatim otvorenim ranama, tačnije rupama na stomaku! Tri privatnika, sva trojica zgorženi prizorom, odbili su da uzmu i jedan cent. Predložili su mi da opet odrade operaciju, kako bi očistili ranu i ponovo me ušili. Od trauma koja sam doživela u barskoj bolnici prvo sam odbila, ali juče sam ponovo operisana, naravno, daleko od barske bolnice. Nosim na sebi mnogo konaca, ožiljaka, trauma, bolova, neprospavanih i preplakanih noći, a sve zbog doktorke koja nije umela, nije htela i znala da odradi svoj posao! Verovatno sam fenomen u svetu sa odrađenim carskim rezom u 13. nedjelji i, na duže vreme, ugroženim zdravljem! Srećom, tu je porodica, moja najveća podrška! Ovo je moja priča, patnja i bol, smeštena u ovih par redova, u najkraćoj verziji! Dobro obratite pažnju kod kog doktora idete i kako se ophode prema vama, ne dozvolite da vas bilo ko vredja, niti da viče, pobunite se, reagujte, jer su vaše zdravlje i život u pitanju - napisala je Darija Jelić.

Povodom ovog slučaja kontkatirali smo i spomenutu bolnicu u Baru, "Blažo Orlandić", gde su nam rekli da im se obratimo putem mejla kako bi direktor razmotrio naš zahtev i kako bi mogli da traže saglasnost od Ministarstva zdravlja Crne Gore za istupanje u medijima. Do objavljivanja ovog teksta odgovor još nismo dobili. Kada ga dobijemo, prenećemo ga u celosti.

Apropo odluke doktora da odrade carski rez i tako uklone plod, razgovrali smo sa ginekologom dr Ljubicom Presetnik koja je za "Naj ženu" objasnila pod kojim uslovom se radi ovakav zahvat.

- Ako je pacijentkinja toliko ugrožena zbog nekih promena u koagulaciji, zbog krvarenja koje je trajalo i trajalo, onda nije bitno izvaditi plod, bitno je ukloniti mesto krvarenja. Uklanjanje ploda u 13. nedelji pa sve do 20. se radi na potpuno drugačiji način, samo kada moramo da spašavamo život prodilje onda se otvara trubuh, inače se ne otvara - objasnila nam je dr Presetnik, pa je dodala da danas postoje lekovi koji izazivaju kontrakcije i izbacivanje ploda. 

Komentari (0)
Loading