Ovo je NAJBOLJI PRIRODNI LEK protiv GASTRITISA: Očistite želudac od toksina, sprečite RAK želuca

M. G. Vesti 27.04.2022 08:00 0

Možda ste probali različite lekove za želudac, ali niste one prirodne. Poslušajte savete naše nutricionistkinje Tatjane Popović.

bol

Shutterstock

Osim klasičnog lečenja, postoje i prirodni lekovi za gastritis, koji vam mogu pomoći da ublažite neprijatne simptome.

Gastritis se odnosi na bilo koje stanje koje izaziva upalu sluznice želuca. Prekomerno konzumiranje alkohola, prekomerna upotreba lekova protiv bolova i helikobakterija (Helicobacter pylori) mogu izazvati gastritis. Uobičajeni simptomi su mučnina, povraćanje, te osećaj peckanja i bola u stomaku.

U nekim slučajevima gastritisa potrebno je da posetite lekara i napravite plan lečenja, ali postoje i prirodni lekovi za gastritis, koje sami možete da primenite.

Prirodni lekovi za gastritis

1. Antiinflamatorna ishrana

Gastritis se aktivira kada je sluznica želuca upaljena. Zbog toga je važno da birate namirnice koje poseduju antiinflamatorna svojstva, te izbegavate hranu koja može da pogorša upalu.

Po pravilu, sledeće namirnice imaju tendenciju da uzrokuju iritaciju i upalu sluznice želuca:

– prerađena i konzervisana hrana
– namirnice sa visokim sadržajem glutena
– mlečni proizvodi
– namirnice bogate šećerom

Istraživanja sugerišu da dodavanjem klica brokolija i svežih borovnica u ishranu možete podstaći telo da se bori sa gastritisom. Na ovom linku potražite listu antiinflamatornih namirnica.

2. Ekstrakt belog luka

Najmanje 50 odsto svetske populacije već ima u svom digestivnom traktu helikobakteriju, soj bakterije koja izaziva gastritis.

U tom slučaju ekstrakt belog luka može biti od pomoći. Jedna studija pokazala je da je konzumiranje ekstrakta belog luka efikasan način da se ubiju helikobakterije.

3. Probiotici

Probiotici mogu poboljšati varenje i održati stolicu redovnom. Konzumiranjem suplementa probiotika unećete dobre bakterije u digestivni trakt, što bi trebalo zaustaviti širenje helikobakterije i pomoći u pokretanju procesa regeneracije creva.

Takođe možete jesti fermentisanu hranu koja sadrži probiotike, kao što su:

– kimči

– kombuča
– kiseli kupus
– miso
– tempeh

4. Zeleni čaj sa medom

Konzumiranje zelenog čaja sa sirovim medom ima nekoliko potencijalnih koristi za lečenje gastritisa. Pijenje tople vode može smiriti probavni trakt i olakšati varenje u stomaku.

Ovo je NAJBOLJI PRIRODNI LEK protiv GASTRITISA: Očistite želudac od toksina, sprečite RAK želuca

Shutterstock

 

Jedno istraživanje pokazalo je značajnu razliku kod ljudi sa gastritisom, koji su pili čaj sa medom samo jednom nedeljno. Pokazano je i da med ima antibakterijska svojstva, koja efikasno drže helikobakteriju pod kontrolom.

5. Manji obroci

Simptome gastritisa ne pogoršava samo ono što jedete, već ih može pogoršati i način na koji jedete. Kada imate gastritis, važno je da probavni proces učinite što lakšim za vaš želudac i creva.

Prilikom jel opterećuje probavni trakt da svu hranu pretvori u energiju i otpad. Zato konzumiranje manjih obroka tokom dana, za razliku od opterećenja ugljenim hidratima i kalorijama dva ili tri puta dnevno, može ublažiti simptome gastritisa.

6. Promene stila života

Gastritis je faktor rizika za razvoj raka želuca, pa je važno biti posebno svestan načina života.

Korigujte telesnu težinu ako je potrebno. Prestanak pušenja i konzumiranja alkohola trebalo bi da ublaži simptome gastritisa. Izbegavajte upotrebu lekova protiv bolova bez recepta, poput aspirina i ibuprofena, jer oni vremenom mogu oštetiti sluznicu želuca.

Takođe izuzetno je važno da stres držite pod kontrolom, jer i stres može da bude uzrok gastritisa. Meditirajte, praktikujte jogu, šetajte i radite sve ono što vas umiruje, te pozitivno utiče na vašu psihu.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading