Samo jedna vrsta RIBE iz konzerve je najzdravija: Od ovoga ništa nije BOLJE ZA SRCE

M. G. Vesti 26.04.2022 17:20 1

Iako ne važi za najzdraviju, hrana u konzervama ponekad dobro dođe jer je laka za prenošenje, štedi vreme pripreme obroka ili čak može biti kompletan obrok.

Samo jedna vrsta RIBE iz konzerve je najzdravija: Od ovoga ništa nije BOLJE ZA SRCE

Shutterstock

Konzerviranje hranu održava svežom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije. Svakako, nije svaka konzervirana hrana loša.

Nutricionista dr Džes Kording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervirana hrana sardina, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahteva dugu pripremu ili kuvanje.

Kako objašnjava, primena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

- Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam sveža nije dostupna - rekla je dr Kording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Kording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dve do tri porcije konzervirane ribe nedeljno, pomešano sa testeninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Kristina
13.09.2022 15:00

Dobre su i konzervirane skuše. :)