Opasni krpelji napadaju: Ovo morate da znate o TBE VIRUSU, bolesti koja može oštetiti naš mozak!

K.Ć. Vesti 27.04.2022 18:30 1

Procenjuje se da se jedan od šest krpelja može zaraziti virusom krpeljnog encefalitisa (TBE), i potrebno je samo nekoliko minuta da se zarazi

Opasni krpelji napadaju: Ovo morate da znate o TBE VIRUSU, bolesti koja može oštetiti naš mozak!

Shutterstock

TBE je ozbiljna bolest centralnog nervnog sistema koja može dovesti do teških komplikacija, pa čak i smrti. 

Iako u Srbiji „sezona krpelja” obično počinje u proleće i završava se u kasnu jesen, uzimajući u obzir klimatske promene, posebno zagrevanje, krpelji nam prete tokom cele godine. Zapravo, dovoljno je da temperatura poraste na pet stepeni Celzijusa, i aktivnost krpelja se pojača i oni počnu da traže domaćine. 

O tome svedoče rezultati studije „Krpelji u opštinskim parkovima“, koju je sproveo Nacionalni institut za higijenu u Varšavi.

Ne samo Lajmska bolest...

Zašto je bolje ne igrati se sa krpeljem? Suprotno izgledu, lajmska bolest, o kojoj toliko slušamo, nije jedina pretnja. Bolesti koje prenose krpelji ima mnogo više! Jedan je krpeljni encefalitis (TBE), bolest centralnog nervnog sistema uzrokovana virusom TBE, sa simptomima meningitisa, encefalitisa ili oboje.

I iako se u javnoj svesti KZM pogrešno doživljava kao „bolest šumara“, kako naglašava prof. dr hab. med. Joana Zajkovska sa Odeljenja za infektivne bolesti i neuroinfekcije, Univerzitetske nastavne bolnice u Bjalistoku, svako može da se razboli. Ako smo izloženi ujedz krpelja, takođe smo u opasnosti od virusa krpeljnog encefalitisa. Rizik od infekcije virusom TBE povećava se svaki put kada idete u šetnju sa svojim psom, ujutru na trčanje ili vožnju biciklom.

Statistika pokazuje da je TBE epidemiološki problem sa značajnim uticajem na javno zdravlje. Prema podacima iz epidemioloških izveštaja, u većini zemalja, broj prijavljenih slučajeva TBE je veći nego prethodnih godina. To se vidi i iz statistike Nemačke, Češke i Slovačke. Rekordan rast zabeležen je i u Švajcarskoj, gde je potvrđeno 73 odsto. više slučajeva TBE infekcija nego 2019. godine, i to u Nemačkoj, gde je bilo skoro 60 odsto više infekcija!

Česi, Litvanija, Letonija i Estonija imaju dosta registrovanih slučajeva TBE.

Različiti scenariji kontaminacije

Kako stručnjaci naglašavaju, TBE infekcija može imati drugačiji tok. Zašto neki prolaze infekciju asimptomatski, a drugi pate i čak umiru od nje ostaje misterija. Jedno je sigurno: čak i brzo uklanjanje krpelja možda nas neće zaštititi od bolesti. Virus TBE, za razliku od bakterija koje izazivaju lajmsku bolest u srednjem crevu krpelja, nalazi se u pljuvački pauka i nakon nekoliko minuta ulazi u ljudsko telo.

- Bolest može biti blaga, ali i zahvatati centralni nervni sistem. Njegov teški tok je posebno opasan za decu, jer je njihov mozak u procesu sazrevanja. Čak i manja oštećenja na njemu mogu imati ogromne posledice po decu u budućnosti. TBE je takođe posebno opasan za starije osobe i one sa oslabljenim imunitetom (lečenim od psorijaze, reumatoidnog artritisa ili drugih autoimunih bolesti). Oni nemaju odbranu tela da zaustave replikaciju virusa. Tok bolesti tada može biti dramatičan. Iako se mora imati na umu da kod mladih, zdravih ljudi bolest može zahvatiti i centralni nervni sistem i paralizu, a lekarima je zaista teško da kažu zašto se to dešava – komentariše prof. Zajkovska.

Ozbiljne komplikacije TBE su nepovratne

Kako kaže prof. Zajkovska, tok TBE infekcije se može uporediti sa trouglom postavljenim sa bazom nadole - piramidom. Njegovo dno je najčešća situacija - nakon ulaska u naše telo, KZM virus se eliminiše na samom početku.

Drugi „scenario” infekcije, sprat iznad, je tzv oblik sličan gripu, prva faza bolesti - viremija, groznica, bol u mišićima. Sve ovo se dešava do 28 dana nakon ujeda krpelja i u ovoj fazi infekcija može prestati.

Ako se bolest završi u periodu simptoma sličnih gripu, nema komplikacija. Virus tada ne stiže do centralnog nervnog sistema, eliminiše se na periferiji i ne izaziva trajna oštećenja. Ako, pak, naše telo ne može da se nosi sa infekcijom, onda posle perioda nalik gripu sledi dan, dve pauze (ponekad takvih pauza nema) i javljaju se simptomi iz centralnog nervnog sistema - ovo je sledeće sprat.

- Tada najčešće oboleli imaju meningitis, koji se manifestuje visokom temperaturom, jakom glavoboljom, mučninom, povraćanjem. Pacijenti zatim odlaze u bolnicu. Ako je pacijent manje sreće, dolazi do upale moždanih ovojnica i mozga uz zahvatanje centara u mozgu, odnosno uz poremećenu svest. Može doći i do upale moždanih ovojnica, mozga i kičmene moždine, kao i nervnih korena - u različitim konfiguracijama - dodaje specijalista.

Najopasnije komplikacije na vrhu piramide su najređe, ali uvek imaju ozbiljne posledice.

- Najčešća komplikacija zahvatanja nervnog korena je paraliza pleksusa ramena. Može biti jednostrana ili bilateralna paraliza. To će se manifestovati tako da bolesnik ne može da podigne ruke, odnosno da se drži pokretljivost ruku, ali ne i da se ruke ne mogu podići. Ovome se dodaje i tzv simptom mlohavog vrata. Paraliza takođe može uticati na donje udove, kranijalne živce i respiratorni centar. Sa potonjom paralizom, ako pacijent uspe da preživi, biće mu potrebna stalna podrška disanju - navodi profesorka Zajkovska.

Nažalost, ozbiljne komplikacije TBE su nepovratne. U slučaju onih koji utiču na motoriku, poboljšanje pacijenta je moguće samo u okviru rehabilitacije.

- Oštećenja motora uzrokovana komplikacijama mogu se donekle eliminisati rehabilitacijom. Nakon nekoliko ciklusa rehabilitacije, pokretljivost udova je poboljšana, ali udovi nisu ponovo potpuno funkcionalni. Oštećenja kao što je atrofija mišića uopšte se ne mogu "popraviti". Mišićna masa se ne obnavlja, zbog čega su udovi slabiji. Ne može da se rehabilituje - ističe specijalista.

Bonus video

Komentari (1)
Loading
Danijela Gavrilovic
27.04.2022 19:49

Da Bog da ti malo dete dobilo neizbezne komplikacije, ti koji ce ovoda obrises!