Najmlađe napada MISTERIOZNA BOLEST JETRE: Doktorka Kitić upozorila roditelje, ovo su PRVI simptomi, bitno je da se ODMAH javite lekaru

M. G. Vesti 28.04.2022 09:50 0

Akutni hepatitis nepoznatog porekla širi se među najmlađom populacijom u najmanje dvanaest zemalja.

Najmlađe napada MISTERIOZNA BOLEST JETRE: Doktorka Kitić upozorila roditelje, ovo su PRVI simptomi, bitno je da se ODMAH javite lekaru

Shutterstock

Najveći broj slučajeva zabeležen je u Velikoj Britaniji. Novo oboljenje jetre kod dece još nije zabeleženo u Srbiji kaže dr Ivana Kitić, iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta. Ukazuje da je klinička slika, prema dostupnim informacijama, šarenolika i da je vodeći znak žutica.

Prijavljeno je oko 190 neobjašnjivih slučajeva hepatitisa nepoznatog porekla među decom širom sveta, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, prenosi RTS.

I Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je da je prijavljen najmanje jedan smrtni slučaj povezan sa epidemijom misteriozne bolesti jetre koja pogađa decu u Evropi i Sjedinjenim Državama. Akutni hepatitis nepoznatog porekla do sada se pojavio u najmanje 12 zemalja.

Doktorka Ivana Kitić, gastroenterolog sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta za RTS kaže da u Srbiji nema dece kod koje je dokazano da ispunjavaju kriterijume za novo oboljenje jetre.

Kitićeva kaže da je za sada poznato, prema informacijama SZO i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Amerike i EU, kao i iz medija, da je reč o akutnom hepatitisu, odnosno zapaljenju jetre kod dece uzrasta od tri do pet godina, odnosno do 16 godina. Dodaje da je broj obolele dece u porastu, a najveći broj slučajeva zabeležen je u Velikoj Britaniji.

- Od uzročnika koji se navode je adenovirus. Adenovirus nije nov virus, već je dugo u populaciji. Najčešće daje kliničke slike u vidu respiratorne infekcije: kašalj, povišena temperatura, suzenje očiju, dijareja, povraćanje, ali i konjunktivitis, upala mokraćne bešike - ukazuje doktorka.

Žutica vodeći znak

Doktorka naglašava da je primećeno i da taj virus kod zdrave dece ne daje akutne hepatitise, ali da kod dece koja su imunokompromitovana i imaju oslabljeni imunitet može doći do akutnog hepatitisa.

- Ova nova varijanta bolesti, međutim, nije kod dece koja su imala problem sa imunitetom, nego kod zdrave dece u uzrastu od tri do pet godina, odnosno do 16 godina. Pominje se da je klinička slika šarenolika i da je vodeći znak žutica, pojava žute prebojenosti kože, žute beonjače, izrazito taman urin i bela stolica - kaže dr Kitić za RTS.

Prema njenim rečima, povišena temperatura nije vodeći znak. Dodaje da će se raditi dodatne analize deci koja dođu sa kliničkom slikom u Institut, a koja bi mogla da odgovara ili odgovara akutnoj virusnoj ili nevirusnoj upali jetre.

Savet za roditelje gastroenterologa Ivane Kitić je da se u slučaju žutice odmah jave lekaru, te da ne rade labaratorijske analize.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading