Osećate BOL u desnoj strani stomaka? Ovo može biti uzrok OPAKE bolesti CREVA!

K.Ć. Vesti 28.04.2022 10:15 0

Bol u desnoj strani može se desiti iz različitih razloga. Nije uvek razlog za zabrinutost

žena

Shutterstock

Bol u desnoj strani može se pojaviti na različitim mestima u zavisnosti od uzroka. Može se nalaziti u desnom hipohondrijumu, u delu stomaka blizu pupka desno ili u donjem delu stomaka. Bol u desnoj strani može biti zaslepljujući ili da "udara" sve do prepona ili od leđa.

Uzroci bola na desnoj strani

Bol u desnoj strani može biti uzrokovan problemima sa leđima, posebno u lumbalnoj regiji. Najčešći uzroci bola u desnoj strani su bolesti organa za varenje ili izlučivanje .

Bol u desnoj strani oštrog, prodornog karaktera, koji se javlja prilikom naginjanja i uvrtanja trupa, ukazuje na zapaljenje nerava, koje je najčešće uzrokovano pritiskom na nervne korene u kičmenom kanalu. Bol u desnoj strani takođe može biti uzrokovan upalom radikularnih nerava .

Bol u desnom boku koji se nalazi visoko u desnom hipohondrijumu može ukazivati na pleuritis (oboljenje plućne maramice). Nefrolitijaza takođe može biti uzrok bola u desnoj strani, najčešće tupog, ponavljajućeg talasa . U ovom slučaju, bol u desnoj strani se širi prema vagini kod žena ili skrotumu kod muškaraca. Sličnu vrstu bola u desnoj strani izaziva pijelonefritis, koji je dodatno praćen visokom temperaturom i zimicama.

Bol u desnoj strani takođe može biti uzrokovan oštećenjem jetre, upalom slepog creva ili, u slučaju žena, ginekološkim upalama kao što su ektopična trudnoća, cista jajnika, ovulatorni bol i menstruacija .

Bol u desnoj strani može se javiti i kod kancera, upale duodenuma, pankreasa, creva i peritoneuma. Oni takođe mogu biti neobičan simptom srčanog udara .

Šta učiniti u slučaju bolova na desnoj strani

Ako imate bol u desnoj strani, obratite se svom lekaru radi dijagnoze njegovog uzroka.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading