Blistav OSMEH zlata vredan! Evo koje NAMIRNICE vam OŠTEĆUJU ZUBE više od slatkiša!

Najžena Vesti 15.09.2021 16:59 0

Još od malena su nas učili da su slatkiši glavni uzročnici nastanka karijesa, što u suštini i jeste tačno

Zubi

unsplash.com

Kao što verovatno znate, hrana koju unosite je u istoj meri bitna za vaše zube i desni kao i redovno pranje zuba.

Razlog zbog kojeg hrana i piće u tolikoj meri utiču na vaše oralno zdravlje jeste razvoj bakterija koju te namirnice izazivaju - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i izdvaja neke od namirnice koje bi trebalo izbegavati kako biste očuvali zdravlje svojih zuba, prenosi SrbijaDanas. 

Prelivi za salate

Neki prelivi za salatu, pogotovo oni kiseli, mogu biti loši za zube. Kiseline mogu oštetiti zubnu gleđ. Većina preliva za salatu sadrži neku vrstu kiseline, poput sirćeta ili soka od limuna. Ako konzumirate takve prelive, nakon što pojedete salatu, isperite usta vodom.

Krekeri, čips i druge namirnice bogate ugljenim hidratima

Ovakve namirnice se lepe za zube i razgrađuju se u šećer, što pospešuje razvoj bakterija u ustima. To je razlog zašto je hrana bogata UH štetna za zube. Da biste zaštitili zube, trebalo bi da ograničite unos ovakve hrane i isperete usta vodom ili operete zube, nakon što pojedete takve namirnice.

Voda sa limunom/limunada

Ovaj napitak sadrži kiselinu koja oštećuje zube i zubnu gleđ. Ako volite takve napitke, koristite slamku, kako kiselina ne bi došla u kontakt sa zubima.

Citrusi

Pomorandže, grejp, limun i drugi citrusi mogu biti dobar međuobrok, ali je to voće koje je bogato kiselinama koje oštećuju zube. Nakon što pojedete neki citrus, usta obavezno isperite vodom.

Hrana koja uzrokuje gastroezofagealni refluks (gorušicu)

Osobe koje imaju ove probleme, trebalo bi da otkriju koja hrana pokreće gastroezofagealni refluks i izbegavati je - kisela hrana, poput citrusa, alkohol, čokolada, kafa i ostale namirnice sa kofeinom, hrana bogata mastima, menta i začinjena hrana.

 

Komentari (0)
Loading