Obratite pažnju na BOJU URINA: Jedna nijansa JASNO ukazuje na OZBILJNU BOLEST

Vesti 29.04.2022 21:30 0

Radi preventive ipak treba obratiti pažnju

Obratite pažnju na BOJU URINA: Jedna nijansa  JASNO ukazuje na OZBILJNU BOLEST

Shutterstock

Boja urina je jasan pokazatelj u kakvom je stanju vaše zdravlje. Mnogi stručnjaci su otkrili da postoji samo nekoliko nijansi koje su "bezopasne", a kako navode sve ostale su ogroman znak da se javite svom lekaru.

Naranđasti 

Poznati lekar iz Mančesteera u Engleskoj Čun Tang kaže da je naranđasta boja urina verovatno znak dehidratacije. Ali ako je u kombinaciji sa svetlom stolicom, ukazuje na problem sa žučnim kanalima. 

Tamnosmeđi

Takođe može da bude znak dehidratacije, ili ima efekat neželjenih lekova koje uzimate ali ukazuju i na bolest jetre.  Kako navodi "Healthline", retka porfirija sa oboljenjem jetre "može da izazove nakupljanje prirodnih hemikalija u krvotoku i izazove smeđi ili urin boje rđe".

Obratite pažnju na BOJU URINA: Jedna nijansa  JASNO ukazuje na OZBILJNU BOLEST

Shutterstock

 

Zamućen

Pokazatelj je neke unirarne infekcije ili bolest bubrega. Ovo je znak da se ozbiljno javite lekaru, jer zamućen urin sa penom ili mehurićima poznat je kao pneumaturija, može da bude simptom drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući divertikulitis ili Kronovu bolest.

Ružičasti

Jasno je svima da kada vidite ovu boju, ne upućuje ni na šta dobro, jer nije prirodna boja urina. Vrlo je verovatno da imate krv u mokraći i da trebate odmah da se obratite lekaru.

Mark Elerkman, uroginekolog u "Mersi Medikal Centru", kaže da krv u urinu može biti uzrokovana raznim stanjima "od infekcija bešike do kamena u bubregu i još ozbiljnijim stanjima poput raka urinarnog trakta". Crveni ili ružičasti urin takođe može da ukazuje na povećanu prostatu

Bledožuti

Ovo je boja kakvu urin zaista treba da ima. Znak je da je u vašem organizmu sve u savršenom redu i da nema razloga za brigu.

 

 

 

Komentari (0)
Loading