Kako da ZNATE da li vaše telo razvija RAK? Ovo su četiri RANA simptoma, obratite pažnju na njih!

K.Ć. Vesti 03.05.2022 16:35 0

Živimo u vremenu epidemije raka. I dok medicina ide napred, rano otkrivanje lezija je i dalje ključni faktor uspeha lečenja

Kupatilo

Shutterstock

Ovde se postavlja pitanje koji su prvi simptomi raka? Kako da znam da li moje telo razvija rak? Lekari vas upozoravaju na neke rane simptome. Ako ih primetite, obratite se svom lekaru što je pre moguće.

Šta je neoplastična bolest?

Rak je veoma komplikovana bolest koja može uticati na mnoge različite sisteme tela. Njegova suština je nekontrolisani rast ćelija. O čemu se tačno radi? Ovo savršeno objašnjava Alivija fondacija koja podržava ljude sa rakom.

- Ćelije koje bi normalno trebale da rastu, da se dele i umiru, zaobiđu ovu poslednju fazu i nastave da rastu, dele se, a zatim pretvaraju u tumor kancera. To, zauzvrat, može da poremeti probavni, nervni, pa čak i krvni sistem, proizvodeći različite supstance (hormone, toksine i drugo) remete rad celog organizma - čitamo na sajtu organizacije.

Kako rano prepoznati kada vaše telo razvija rak? Nažalost, početak razvoja raka je često asimptomatski ili su simptomi neznatni. Štaviše, tegobe mogu biti i nespecifične, pa im često pripisujemo starost, iscrpljenost ili banalnu infekciju. Lekari, međutim, obraćaju pažnju na nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na rani neoplastični proces. Ako ih primetite, obratite se specijalisti što je pre moguće.

Rani znakovi raka: krv na toalet papiru

Signal koji se ne može zanemariti je krv na toalet papiru ili donjem vešu, što ukazuje na rektalno krvarenje. Postoji nekoliko mogućih uzroka problema, od hemoroida do raka debelog creva ili rektuma. Stručnjaci podsećaju da ovaj simptom uvek treba prijaviti lekaru. I to što pre.

Rani znaci raka: Neobično vaginalno krvarenje

Kod žena u postmenopauzi , čak i najmanja mrlja ili krvarenje iz genitalnog trakta treba da budu alarmni signal koji podstiče posetu ginekologu. Isto važi i za žene u reproduktivnom dobu koje imaju krvarenje između menstruacija ili imaju obilne ili produžene menstrualne cikluse. Uzroci mogu biti manji, ali je moguće da se radi, na primer, o razvoju raka endometrijuma.

Rani znaci raka: nadimanje

Simptomi raka jajnika mogu biti nejasni. Lako se mogu prevideti ili pripisati, na primer, problemima sa varenjem. Međutim, ako osetite nadimanje, bol ili pritisak (u predelu između stidne kosti i grudnog koša) koji traje duže od dve nedelje, obavezno posetite svog ginekologa.

Rani simptomi raka: nekontrolisani gubitak težine

Nekontrolisani gubitak težine i prateća slabost takođe mogu biti znak tekućeg neoplastičnog procesa. Takvi simptomi su povezani posebno sa leukemijom , limfomima, tumorima jednjaka, jetre, debelog creva i pankreasa.

Do nevoljnog gubitka težine dolazi kada rak preuzme kontrolu nad vašim metabolizmom, koristeći izvore energije vašeg tela da podstakne svoj rast.

- Teško objasniti gubitak težine za više od 10 odsto za nekoliko nedelja je indikacija za pregled kod lekara – podseća onkološki portal Zvnikraka.pl.

Bonus video

 

 

Komentari (0)
Loading