Dete iz Srbije u bolnici zbog HEPATITISA NEPOZNATOG porekla: Simptomi mogu biti različiti, ali ako je MOKRAĆA ove boje, odmah ga odvedite kod lekara

M. G. Vesti 04.05.2022 14:24 0

Pojavila se vest da se u Srbiji ispituje jedan slučaj kod deteta za koji se sumnja da boluje od akutnog hepatitisa nepoznatog porekla.

Dete iz Srbije u bolnici zbog HEPATITISA NEPOZNATOG porekla: Simptomi mogu biti različiti, ali ako je MOKRAĆA ove boje, odmah ga odvedite kod lekara

Shutterstock

Tačnije, ovo oboljenje nazivaju još i bolest jetre i da je najverovatnije izazvan adenovirusom. Smatra se da je dijagnostikovan kod dece predškolskog i školskog uzrasta, u više od 20 zemalja. Sumnja se da je ovim oboljenjem jetre zaraženo dete koje je smešteno u jednoj beogradskoj bolnici. Lekari trenutno rade ispitivanje kako bi ustanovili da li je zaista reč o adenovirusu. Prvo se pojavio u Velikoj Britaniji, gde ga je najviše, zatim u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi...

Gastroentererohepatolog prof. dr Dragan Delić rekao je da se radi o akutnom novonastalom oštećenju jetre, akutnom hepatitisu nepoznate etiologije, odnosno nepoznatog uzročnika.

Iza ove bolesti nepoznatog uzročnika, kako profesor objašnjava, najverovatnije stoji neki infektivni agens. Prvi rezultati ukazuju da se radi o adenovirusu serotip 41.

Uzročnici bolesti su različiti. Ovo u Zagrebu što se dešava to je infektivna žutica koja je odavno poznata, a mnogi su je imali u detinjstvu. Međutim, pošto je izaziva taj virus hepatitisa A, nekada može da se iskomplikuje. Tu se radi o zapaljenju tkiva jetre, tj. plemenitog materijala jetre. Uglavnom dobro prođe uz terapiju, nekada i bez terapije, nekad se čak i ne primeti, jer simptomi izostanu.

U Zagrebu je otkriveno jer su đaci jeli na istom mestu. Tako najčešće i nastaje, obično bude neka infekcija putem vode ili putem hrane na taj način što neka osoba koja ima hepatitis A, a tu taj kuvar nije znao da ima, i onda je svojim kontaminiranim rukama to preneo na hranu.

Šta izaziva oboljenje jetre?

Adenovirus postoji odavno ovde kod nas i uglavnom izaziva kijavicu i temperaturu, bol u grlu, dijareju. Doktori navode da to odjednom promenilo i da se umesto tih klasičnih simptoma sada virus ustremio na jetru. I dalje se ne zna da li je u pitanju mutacija.

Ovaj virus izaziva upalu teškog oblika, jer je kod nekolicine pacijenata rađena transplantacija, a zabeležen je i smrtni slučaj. Stručnjaci su složni da je adenovirus najverovatnije napada decu zbog toga što imaju malo slabiji imunitet i otpornost prema adenovirusu.

Veoma je neobično kako odjednom ovaj virus izaziva upalu jetre. Kod pacijenata nisu identifikovani uzročnici A, B, C, D, E – oni virusi koji izazivaju klasične upale jetre koje su se do sada postojali. Upala jetre ne mora uvek da bude virusna, već da može da bude i toksična - izazvana alkoholom, drogom, različitim sredstvima koja se udišu.

- Ovde je u pitanju očigledno jedna infektivna bolest koja je u tom smislu nova što daje težu kliničku sliku. Izazivač do sada nije bio tipičan za upalu jetre, već za prehlade, dijareje - navodi dr Saša Milićević i ističe da se baš zbog toga i naziva misterioznom bolešću.

Simptomi misteriozne bolesti

Roditelji svoje dete bi trebalo da odvedu kod lekara ako primete žute beonjače. Beonjače postanu žute, kao i koža, kao kod bilo koje vrste žutice. Doktori navode da su kod ovog novog oblika izraženiji simptomi. Temperatura može biti povišena, dete može osetiti malaksalost, neraspoloženje. Karakteristično je i da mokraća bude tamnija, kao pivo, a da stolica bude svetlije boje. Jedan od simptoma može biti i da dete slabije jede i spava.

Što se tiče žutila na koži, trebalo bi napraviti razliku. Nekada se dešava da deci, koja jedu više mandarina i šargarepe, budu žuti dlanovi. Savet za roditelje je da ne paniče, jer je to pigment koji se taloži. Beonjače moraju da budu žute, te je tada vreme da dete ide kod lekara.

Podsetimo, žutica je bolest prljavih ruku, te je najbolja preventiva redovno pranje istih. Hepatitis A i ovaj adenovirus se najčešće prenose prljavim rukama. Deca često stavljaju ruke u usta, diraju igračke, stalno im je nešto u ustima i najčešće to bude razlog. Ne bi trebalo zaboraviti da kada neko prljavim rukama otvori česmu, opere ih i zatvori, opet će deo tih klica vratiti na ruke.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading