Hrana DUGOVEČNIH ljudi: Slobodno navalite na vaš najomiljeniji SLATKIŠ jer je i više nego DOBAR za celokupan organizam

Milica Ognjenović Vesti 05.05.2022 11:34 0

Neke namirnice ne očekujemo da će se naći na ovom spisku

Hrana DUGOVEČNIH ljudi: Slobodno navalite na vaš najomiljeniji SLATKIŠ jer je i više nego DOBAR za celokupan organizam

Shutterstock

Istaživači sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji pregledali su stotine studija o ishrani sprovedenih tokom poslednje decenije u potrazi za onim koja nudi najbolje šanse za dug i zdrav život. 

Rezultati su bili više nego očaravajući za sve ljubitelje čokolade, jer bi baš ona biti ta koja će vam produžiti životni vek. 

Ono što je važno napomenuti jeste da se tu radi isključivo o tamnoj čokoladi sa visokim procentom kakaa, a crveno i sve vrste prerađenog mesa bi trebalo potpuno izbaciti.

Celovite žitarice, mahuke i povrće ključni su deo njihovog plana ishrane dugovečnosti. Orašast plodovi, maslinovo ulje i riba, takođe spadaju u ovaj deo.

Shutterstock

 

Glavni autor dr Valter Longo utvrdio je da pravila ove ishrane nisu usmerena samo ka gubitku težine. 

- Umesto mršavljenja imaju za cilj da uspore starenje i da pomognu u izbegavanju morbiditeta i održavanju zdravlja u poodmakloj dobi- izjavio je dr Longo kaže. 

Unos piletine mora da bude veoma nizak, kao i unos šećera i proizvoda od rafiniranih žitarica, kao što su beli hleb i testenina.

Mahunarke, celovite žitarice i povrće ključni su dio njihovog plana ishrane, kao i puno orašastih plodova i maslinovog ulja. Neka riba je dopuštena, a unos piletine mora da bude veoma nizak, kao i unos šećera i proizvoda od rafiniranih žitarica, kao što su beli hleb i testenina.

Glavni autor dr Valter Longo utvrdio je da pravila ove ishrane nisu usmerena samo ka gubitku težine. Umesto toga, kako dr Longo kaže, "imaju za cilj da uspore starenje i da pomognu u izbegavanju morbiditeta i održavanju zdravlja u poodmakloj dobi."

Mnoštvo dokaza pokazuje da bi ti obrasci ishrane podstakli zdravu funkciju ćelija i sprečili gojaznost, dijabetes i rak. Dr Longo i profesorka Rozalin Anderson objavili su svoja otkrića u časopisu Cell.

 

Komentari (0)
Loading