ZALEĐENA hrana je SMRT za ORGANIZAM: "Ovih SEDAM stvari prestanite momentalno da jedete jer možete da se razbolite", upozorava NUTRICIONISTA!

Vesti 06.05.2022 15:35 0

Prema rečima nutricioniste Signe Svanfeldt, postoje neke zamrznute namirnice koje treba da izostavite iz kupovine.

ZALEĐENA hrana je SMRT za ORGANIZAM: "Ovih SEDAM stvari prestanite momentalno da jedete jer možete da se razbolite", upozorava NUTRICIONISTA!

Shutterstock

- Postoji mnogo sjajnih opcija ispunjenih hranljivim materijama i dijetalnim vlaknima, uključujući smrznuti hleb od celog zrna, povrće, voće i bobice- rekla je Signe. 
„Međutim, postoje i neke smrznute namirnice koje imaju prilično malo hranljivih materija, dok su bogate natrijumom, zasićenim mastima i dodatkom šećera.


"Trebalo bi da težimo da ih jedemo u manjim količinama, jer se pokazalo da visok unos ovih namirnica povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i gojaznosti."

Koja hrana je najgora?

1. Pica

Mnoge smrznute pice imaju deblje kore i često su prelivene prerađenim mesom. „Oni su sa visokim sadržajem natrijuma i zasićenih masti, koje su, ako se jedu u prevelikim količinama, povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti“, rekla je Signe.


2. Peciva

Peciva su ukusna hrana za doručak i savršeno idu uz šoljicu čaja ili kafe, ali ipak birajte pekaru ya koju ste sigurni da ne koriste zamrznuto testo .Signe je rekla da su oni obično bogati zasićenim mastima.


3. Duboko pržena hrana

Iako mogu biti ukusne, pržena hrana, posebno ona koja je zamrznuta sa dodatkom konzervansa, sadrži mnogo zasićenih masti i natrijuma. Signe je rekla: „Konzumiranje velike količine ove hrane povezano je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznosti“.

4. Kobasice

 Ako se jedu u velikim količinama, kobasice su povezane sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i gojaznost.

5. Gotova jela

Brzo i praktično, alli ova jel takođe imaju visok sadržaj zasićenih masti i natrijuma

6. Pomfrit Ako kupujete smrznuti čips ili pomfrit, uvek treba da pogledate sastojke, jer često mogu da sadrže dodato ulje za kuvanje i so. Ovo je isto ako naručite hranu kada ste napolju, a većina velikih brendova koristi smrznuti pomfrit. 

7. Pita

Alison Talman, registrovani dijetetičar na SportingSmiles.com, rekla je za Foks: „Postoji ograničena korisna nutritivna vrednost ovog proizvoda. Višak kalorija i masti mogu dovesti do povećanja telesne težine“. Nutritivna vrednost hrane se ne menja ako je zamrznete, ali hrana koja je proizvedena za zamrzavanje ponekad će imati dodane sastojke koji pomažu u očuvanju.

 


 

Komentari (0)
Loading