Osećate se NADUTO: Ovo može biti simptom OZBILJNOG oštećenja JETRE, proverite da li prepoznajete ostale ZNAKOVE!

Vesti 10.05.2022 08:44 0

Prema navodima Globalnog instituta za bolesti jetre, postoji oko 100 vrsti bolesti jetre

jetra

Shutterstock

I dok će mnogi to stanje povezivati s konzumacijom alkohola, većina osoba koja pati od oštećenja jetre nije nikad pila alkohol.

Najbrže rastuća bolest probavnog sistema je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) koja nastaje kao posledica "modernog načina života". Podaci iz statistike pokazuju kako ova hronična bolest jetre u zapadnom svetu pogađa 34 odsto opšte populacije (25 odsto odrasle populacije, a čak 10 odsto dece), a 55% osoba s dijabetesom tipa 2 i 75% gojaznih ljudi.

Smatra se da će za otprilike desetak godina zbog rastućeg broja ljudi s metaboličkim sindromom NAFLD biti vodeća indikacija za transplantaciju jetre zbog ciroze jetre i primarnog karcinoma jetre (hepatocelularnog karcinoma) koji nastaju kao posljedica NAFLD-a.

Jetra je jedan od ključnih organa u probavi, a iz našeg organizma neprestano eliminiše toksine. Takođe, ona filtrira krv iz creva i obrađuje i sprema hranjive sastojke koji se pretvaraju u energiju.

Detoksikacijski proces koji izvodi jetra izvodi ima dva koraka - prvi je da proizvodi određene enzime koji toksine čine manje lošim za naš organizam, dok drugi korak spaja te toksine s molekulima zbog čega ih je lako izbaciti iz organizma.

Drugim rečima, jetra je vrlo zaposleni organ i ključan za probavu, a koji zbog povećanog unosa toksina u organizam, prehranom ili iz okruženja, može usporeno da radi.

Šećerna bolest ili dijabetes

 Ovo je stanje koje se često povezuje s bolestima jetre, ističe stručnjak, dr. Stiven A. Harison. Radi se o stanju kada telo nije u mogućnosti da kontroliše šećer u krvi što znači da će ga biti previše u njoj.

Gojanznost

Gojaznost je još jedno stanje karakteristično za osobe koje imaju oštećenu jetru. Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, oko 42 odsto Amerikanaca se smatra gojaznim osobama, što znači da se radi o indeksu telesne mase iznad 30.

Hipertenzija

Hipertenzija je povišeni krvni pritisak koji se definiše kao vrednost sistolnog „gornjeg“ pritiska trajno višeg od 140, ili dijastolnog „donjeg“ krvnog pritiska trajno višeg od 90. Hipertenzija se naziva „tihim ubicom“ jer često nema očite simptome. Osim što oštećuje krvne žile, povišeni krvni pritisak može da ošteti mozak, oči i bubrege. Prema rečima dr. Harisona, jedno je od tri glavna stanja koja se povezuju s bolestima jetre.

Acanthosis Nigricans

Bolesti jetre će se često klinički manifestovati kroz razne kožne probleme, a jedan od njih je i crna akantoza. Naziv je za tamnosmeđe, tamnosive ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora kože ili mekom tkivu. Najčešće se pojavljuje na pazuhu, preponama ili vratu, a potamnjela koža može i  da se zadeblja.

Paučinaste vene

 
Paučinaste male krvne žile na površini kože, koje se prepoznaju po ljubičastim, plavim ili crvenim crtama. Slične su proširenim venama, ali su maneg obima i ne mogu se napipati. Paučinaste vene češće nastaju kod žena nego kod muškaraca, a mogu ih izazvati razni činioci uključujući probleme s cirkulacijom, starost, trudnoću, izloženost suncu i gojaznost, ali može biti i kožni problem koji je povezan s oštećenjem jetre.

Žutica

Žutica, poznata i kao žutilo bjeloočnice ili kože. Nastaje kada jetra više nije u mogućnosti proizvoditi bilirubin, prirodnu kemikaliju koju proizvode crvena krvna zrnca, pa se ona nakuplja u očima i na koži. Ovo je simptom ozbiljnije bolesti jetre, a može doći i do zatajenja.

Nadimanje stomaka

Ovo može biti još jedan znak napredne bolesti jetre, a radi se o povećanom nadimanju oko područja stomaka ili donjih ekstremiteta, ističe dr. Harison.

Mentalne poteškoće


Bolesti jetre se mogu manifestovati i na mentalno zdravlje, pa se može dogoditi i da primetite kako zaboravljate ili više niste „skroz svoji“.

Što uraditi ako primetite ovakve promene?

„Ako primećujete bilo koji od ovih simptoma, svakako odmah potražite pomoć doktora, a sve pretrage koje ćete uraditi će i pokazati radi li se o bolesti jetre“, savetuje Harison.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading