NAJZDRAVIJA biljka na svetu bere se u SEPTEMBRU: Obara krvni PRITISAK, preventiva je kod ŠEĆERA, a tek šta radi HOLESTEROLU

Vesti 04.09.2022 11:30 1

U staroj Antici postoji jedna izreka koje bi mnogi trebalo da se pridržavaju, ona glasi "Ono si šta jedeš"

NAJZDRAVIJA biljka na svetu bere se u SEPTEMBRU: Obara krvni PRITISAK, preventiva je kod ŠEĆERA, a tek šta radi HOLESTEROLU

Shutterstock

 

Razmišljamo o nutritivnim vrednostima namirnica koje unosimo, gledamo da izbegavamo šećer i veštačke zaslađivače, jedemo što više sirovog voća i povrća, ali da li smo se ikada zapitali koja je najzdravija namirnica na svetu?

Verovatno bi retko kome na pamet pala rebarbara. Nije uobičajna, nije među "najpopularnijima", ali je najzdravija i najkorisnija, mišljenje je turske kardiološkinje, doktorke Janan Karataj. Naime, ova biljka kontroliše nivo šećera, pomaže u regulaciji pritiska i štiti od Alchajmerove bolesti.

Specijalista iz oblasti kardiovaskularnih bolesti, profesorka Karataj, naglasila je da je ova namirnica izuzetno efikasna u održavanju zdravlja srca i snižavanju holesterola. Prosto rečeno, to je najzdravija hrana na svetu, tvrdi stručnjakinja.

- Spremite je sa jajima i dobićete najzdravije jelo na svetu. Pored toga, biljka je bogata antioksidansima i vitaminima, uključujući vitamin C - kaže profesorka iz Turske.

Po njenim rečima, rabarbara nije dobra samo za srce, već je istovremeno poznata i po blagotvornom dejstvu na jetru, štitnu žlezdu i mozak.

Koje su zdravstvene prednosti rabarbare?

  • jača imuni sistem, čini telo snažnim i zdravim;
  • balansira nivo šećera u krvi, snižava holesterol i daje energiju telu;
  • kompot od rabarbare je koristan za krvni pritisak i dijabetes;
  • poboljšava varenje, otklanja problem zatvora;
  • bogata je vitaminima A, B1, B2, C, E i K i pomaže kod brojnih bolesti;
  • podstiče apetit i korisna je za one koji treba da se ugoje;
  • istraživanja su pokazala da preventivno deluje na Alchajmerovu bolest;
  • pomaže kod stanja kao što su umor, nesanica, stres;
  • obnavlja kožu, zaglađuje bore - poznata po svom antiejdž dejstvu;

Kako se sprema?

Ova biljak se uglavnom konzumira u sirovom obliku, ali može i da se peče. Evo recepta za rabarbaru:

Crni luk iseckati i propržiti na malo ulja. Četiri-pet stabljika rabarbare iseckajte, dodajte u luk, posolite i nastavite sa prženjem. Pre nego što se rabarbara proprži, umutite jaja, izlijte preko i još kratko propržite. Poslužite toplo.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Andjeli
10.05.2022 12:53

sto ne pisete ime biljke nego pises bezimena biljke ?