Nokti su vam krhki i savitljivi, a ruke neprestano DRHTE: Ovi simptomi vam otkrivaju kakva vam je ZDRAVSTVENA slika

Vesti 17.09.2021 22:21 0

Lomljivi nokti pa i drhtave ruke mogu otkriti puno toga o zdravlju organizma, saznajte na šta bi trebalo da obratite pažnju

Nokti su vam krhki i savitljivi, a ruke neprestano DRHTE: Ovi simptomi vam otkrivaju kakva vam je ZDRAVSTVENA slika

Shutterstock

Drhtanje ruku

Ako vam se ruke nekontrolirano tresu, za početak ne paničite - moguće je da je u pitanju reakcija na kofein ili na premalo sna. 

- Ipak, ako vam se ruke prečesto nekontrolisano tresu, vreme je da posetite lekara jer može da se radi i o Parkinsonovoj bolesti - ističe dr Dejvid E. Bank, profesor dermatologije iz Njujorka.

Krhki nokti

Ako vam se čini da su vam nokti slabi i lomljivi, možda vam nedostaje cink. Prema rečima dr Banka, on pomaže kod obnove i rasta noktiju. Ukoliko je to razlog, dodajte ga ishrani.

Savitljivi nokti

Ovakvi nokti mogu da ukazuju na nedostatak kalcijuma ili proteina. Pazite da u ishranu unesete dovoljno mlečnih proizvoda, kao i sardina i spanaća. Ako to ne pomogne, posetite lekara, prenosi "ordinacija.hr".

Bele mrlje na noktima

Ova pojava se uglavnom povezuje s lošim prehrambenim navikama, tačnije s manjkom cinka, kalcijuma i gvožđa u organizmu. Problem možete da rešite suplementima i konzumiranjem namirnica koje sadrže potrebne minerale i vitamine.

Koža se peruta

U slučaju da koža na prstima iznenada počela da vam se peruta, možda vašem organizmu nedostaje vitamin B - koji možete naći u ribi, kikirikiju, pečurkama, avokadu...

Ovaj vitamin podstiče rast noktiju i obnovu kože, a takođe stvara prirodnu barijeru koja kožu štiti od isušivanja.  

Modri nokti

Ako vam nokti postanu plave boje to znači da ne dobijaju dovoljno kiseonika. Razlog može da bude bolest disajnog sistema ili Rejnoov sindrom - periferna arterijska bolest. Do ove pojave može doći posebno kada vladaju niske temperature.

Ipak, ako su vaši nokti kontinuirano plavi, potražite savet lekara.

Komentari (0)
Loading