ISPRAVKA “Amiški recept” nije lek protiv raka, visokog pritiska i holesterola

M. G. Vesti 12.05.2022 08:00 0

Ovaj tekst je ispravljen.

ISPRAVKA “Amiški recept” nije lek protiv raka, visokog pritiska i holesterola

Shutterstock

Portal Naj žena.rs 12.5.2022. objavio članak sa naslovom "Prirodni lek za smanjenje visokog krvnog pritiska i holesterola. Amiši ga koriste svakodnevno, manje oboljevaju od raka, dijabetesa i bolesti srca. U skladu sa analizom portala Raskrinkavanje.ba sporni delovi teksta su promenjeni, kao i naslov.

U članku je, naime, objavljena tvrdnja da “amiška mešavina”, između ostalog, leči rak. Hrana ne može da izleči rak, tako da ni zajedno ni pojedinačno, ovi sastojci nisu lek za rak, iako su studije pokazale da neki od ovih sastojaka imaju određeni stepen učinkovitosti. Tako je, recimo, u studiji iz 2012. godine navedeno da med ima neka antikancerogena svojstva u ćelijskim kulturama i životinjskim modelima, ali da ovi nalazi imaju i niz ograničenja te da studije nisu rađene na ljudima. 

Limun, takođe, može da bude koristan, ali njegova efektivnost u lečenju raka nije dokazana. Slično je i s đumbirom. Na web stranici Nacionalne biblioteke za medicinu (PMC – National Library of medicine) dostupan je rad iz 2015. godine pod naslovom “Đumbir i njegovi sastojci: uloga u prevenciji i lečenju raka gastrointestinalnog trakta” u kojem je navedeno da su lekovita svojstva đumbira poznata hiljadama godina i da značajan broj in vitro i in vivo studija pruža dokaze da su đumbir i njegova aktivna jedinjenja delotvorni protiv širokog spektra bolesti, uključujući rak gastrointestinalnog trakta.

Takođe, u članku se navodi da “amiška mešavina” leči povišen krvni pritisak. 

Hipertenzija je drugi naziv za povišen krvni pritisak, a to je stanje koje nastaje kada je sila koja gura krv kroz krvne sudove konstantno previsoka. Merenje krvnog pritiska uzima u obzir koliko krvi prolazi kroz krvne žile i količinu otpora na koji krv nailazi dok srce pumpa.

Lečenje hipertenzije uključuje i lekove propisane na recept i zdrave promene načina života. Ako se stanje ne leči, može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući srčani udar i moždani udar.

Neki lekovi za hipertneziju su iz grupe beta blokatora diuretika, ACE inhibitora, blokatora angiotenzin II receptora (ARB), blokatora kalcijumskih kanala i alfa-2 agonista. 

Snižavanju visokog pritiska pomaže ishrana bazirana na velikom unosu voća i povrća, integralnih žitarica i nemasnih proteina poput ribe. Osim toga, važno je održavati fizičku aktivnost. 

U članku je navedeneo i da "amiška mešavina" snižava visok holesterol. Kako bi se smanjio rizik od komplikacija zbog visokog holesterola, savetuje se praktikovanje zdravih životnih navika i poštovanje plana lečenja koji određuje doktor. Uravnotežena ishrana, redovno vežbanje i izbjegavanje duvanskih proizvoda, mogu da pomognu u postizanju i održavanju zdravog nivoa holesterola. 

U slučaju da promena načina života nije dovoljna, navodi se u članku medicinske institucije "Mayo Clinic", doktor može prepisati neke lekove iz grupe statina, inhibitore apsorpcije holesterola, PCSK9 inhibitore, inhibitore citrat-liaze, sekvestrante žučne kiseline, fibrate te lijekove niacin i omega-3 masne kiseline.

Portal Naj žena.rs manipulativno je naveo čitaoce da poveruju u lekovitost navedenih namirnica i na taj način napravio grešku. 

Komentari (0)
Loading