Kardiolog upozorava na SIGNAL koji telo šalje: Ova visina DONJEG pritiska znači da vam preti SRČANI UDAR

Vesti 27.12.2022 08:23 0

Povišen krvni pritisak u određenim položajima može biti signal da se bliži srčani udar, upozoravaju stručnjaci.

Kardiolog upozorava na SIGNAL koji telo šalje: Ova visina DONJEG pritiska znači da vam preti SRČANI UDAR

Shutterstock

Ako već patite od visokog pritiska, verovatno merite ovaj parametar zdravlja krvnih sudova svakog dana, a sada stručnjaci upozoravaju da bi to posebno trebalo činiti kada ustanete iz sedećeg ili ležećeg položaja.

Ljudi kojima pritisak "skoči" kada se isprave ili ustanu u većem su riziku od srčanog udara, prenosi žurnal "Hipertenzija". Ovo se naročito odnosi na mlađe i sredovečne pacijente.

Značajan porast vrednosti krvnog pritiska kod ustajanja može biti znak da ste u većem riziku od ozbiljnijih kardiovaskularnih događaja, kao što je srčani udar. U najvećem broju slučajeva, kada ustanemo ili se uspravimo i izmerimo pritisak aparatom, gornji pritisak će blago opasti. Ali ako donji pritisak dobije višu vrednost, to znači da vam preti srčani udar.

U studiji koju je ovaj žurnal objavio učestvovalo je 1.207 pacijenata, uzrasta od 18 do 45 godina, kojima je potvrđen visok pritisak prvog stadijuma, u kojem je gornji u vrednostima od 140 do 159, a donji 90 do 100. Studija je utvrdila da su oni među njima, kojima je donji pritisak bio najviši kada ustanu, bili u dvostruko većem riziku od ozbiljnog srčanog problema od ostatka grupe.

- Ovo otkriće potvrđuje našu inicijalnu sumnju, da je povišeni pritisak pri ustajanju kod mladih važan za postavljanje dijagnoze. Bili smo iznenađeni kako čak i sasvim mali skok pritiska može da bude indikator opasnosti. Nadamo se da će ovo otkriće pokrenuti temu terapije za pacijente s visokim pritiskom, čak i ako su mladi - rekao je dr Paolo Palatini sa Univerziteta u Padovi.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading