Upozorenje za sve TRUDNICE: Visoki pritisak uvek može da NAPADNE, evo kakve posledice može da ostavi!

Vesti 12.05.2022 13:19 0

Neophodno je da trudnice u kontinuitetu kontrolišu pritisak

Upozorenje za sve TRUDNICE: Visoki pritisak uvek može da NAPADNE, evo kakve posledice može da ostavi!

Shutterstock

One koje imaju visok krvni pritisak tokom trudnoće imaju 63 odsto povećan rizik od razvoja srčanih bolesti kako stare, otkrili su stručnjaci.

Ako je vaš krvni pritisak previsok, onda to opterećuje vaše krvne sudove, srce i druge organe - povećavajući rizik od srčanog udara. Ponekad može biti ozbiljno u trudnoći i ako već imate istoriju bolesti, bićete upućeni kod specijaliste.

U članku objavljenom u časopisu Američkog koledža za kardiologiju, istraživači su otkrili da visok krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes tipa 2 ili prekomerna težina ili gojaznost nakon trudnoće predstavljaju većinu povećanog rizika između komplikacija i budućih srčanih događaja. Lekari su pregledali podatke o preko 60.000 trudnica koje su imale preeklampsiju ili gestacionu hipertenziju - koje su obe dijagnostikovane oko 20 nedelja nakon trudnoće.

Za preeklampsiju je karakterističan nagli porast krvnog pritiska i može biti opasan i za mamu i za bebu. Gestacijska hipertenzija je obično indikovana povećanjem krvnog pritiska, koji bi mogao biti stabilniji i ne tako nagli kao kod onih sa preeklampsijom. U poređenju sa ženama koje su imale normalan krvni pritisak tokom trudnoće, žene sa hipertenzijom su imale 41 odsto povećanje broja srčanih oboljenja. Takođe je bila veća verovatnoća da će imati moždani udar 30 godina nakon prve trudnoće.

Stručnjaci su takođe otkrili da su žene koje su bile gojazne pre trudnoće imale tri puta veću verovatnoću da dožive hipertenzivni poremećaj trudnoće. Oni sa porodičnom istorijom srčanih oboljenja takođe su bili u većem riziku. Autorka studije Dženifer J. Stjuart rekla je da žene sa istorijom gestacijske hipertenzije ili preeklampsije treba da budu obaveštene da imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti.

BONUS VIDEO


 

 

Komentari (0)
Loading