Napravite domaći SENF koji je prava BOMBA za organizam: Jedan sastojak pomaže kod PREHLADA, upale mišića i ima ANTIKANCEROGENA dejstva

Vesti 14.05.2022 17:46 0

Napravite domaći senf, donosimo vam recept

senf

Shutterstock

Postoji više vrsta kako semena od kojeg se pravi, tako i od ukusa senfa, ljući, slađi, kiseliji. Ovo je recept za slučaj da poželite da napravite sami senf od sastojaka koje sami odaberete. Osnovni sastojak senfa je seme slačice. Seme slačice možete kupiti u svakom većem marketu kao i u prodavnicama zdrave hrane.

Suvo seme slačice nema miris (on se razvija kuvanjem ili fermentacijom), ali njegova neprerađena etarska ulja mogu izazvati nadražaje kože ruku ili usne duplje ukoliko grickate presno seme. Zbog toga se seme slačice mora ili termički obrađivati ili ostavljati da fermentiše. Najsigurnije ga je koristiti za kuvanje ili pečenje. U narodnoj medicini seme slačice se smatra lekovitim protiv raznih upala, deluje antibakterijski, a može da služi i kao prirodno sredstvo za konzervisanje namirnica.

Domaći senf, pripremljen od prirodnih sastojaka, bez upotrebe veštačkih boja, aroma i konzervanasa delotvoran je koliko i sama slačica. Ima snažno antibakterijsko dejstvo, pikantan ukus, pa se koristi kao dodatak slanim jelima. Osim u ishrani, senf je lako dostupna namirnica koja nam može pomoći kod nekih oboljenja i tegoba.

U sezonama gripa i prehlada, često nam se desi da promuknemo. Senf pomaže i kod opekotina i drugih oštećenja kože. Kada se desi da izgorimo na suncu, namažemo taj deo kože senfom i on će doprineti bržem oporavku i sprečiti nastanak plikova.

Kada nam se nakon treniranja upale mišići, možemo ih namazati senfom, jer je on odličan za opuštanje muskulature. U te svrhe može se napraviti i kupka od senfa, kašičice morske soli i vrele vode. Slična kupka, u manjoj količini izvrsna je za opuštanje i odmor umornih nogu i stopala.

Ne treba zanemariti ni sve više istraživanja koja ukazuju na antikancerogena dejstva senfa, naročito na maligna oboljenja digestivnog trakta. Za sve to zaslužna je naravno slačica.

Vredelo bi napomenuti i to da je senf pogodan dodatak jelima u dijetalnoj ishrani, jer se u 100 grama senfa nalazi svega oko 75 kcal. Ipak, sa ovim namazom ne treba ni preterivati zbog visokog sadržaja natrijuma, pošto može izazvati poremaćaj krvnog pritiska.

Sastojci:

  • 1 šoljica semena slačice (bele ili mešana sa crnom),
  • 1 šoljica jabukovog sirćeta (ili nekog drugog domaćeg, voćnog sirćeta, samo nemojte koristiti ono belo-rafinisano-alkoholno),
  • 1 šoljica piva (svetlog, tamnog po želji),
  • so, biber i ljuta paprika po ukusu.

Priprema

Seme slačice stavite u teglu i prelijte pivom i sirćetom. Umesto piva možete koristiti vodu ili belo vino. Teglu zatvorite i ostavite poklopljenu 1 dan da seme nabubri i omekša. Omekšalo seme sameljite u blenderu onoliko sitno koliko želite. Ono što treba da znate je da teško možete dobiti onako gladak senf kao industrijski.

Samleveno seme začinite solju, biberom i ljutom paprikom. Možete mu dodati i sveže narendan ren ili neko začinsko bilje kao ili bilo koji drugi začin po vašem ukusu.

Ovako pripremljeni senf ostavite da fermentiše nekoliko dana u frižideru. Što duže stoji imaće jači miris, ali mislim da ne bi trebalo ni predugo da ga čuvate da se ne razviju i neki loši mirisi i ukusi. U svakom slučaju, ako volite senf ovu količinu ćete vrlo brzo potrošiti.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading