MED, pileća supa ali i TVRDE BOMBONE: Prolećna prehlada vlada KOLEKTIVIMA, prepoznajte je i MOMENTALNO zaustavite kašalj i bol u grlu

Vesti 16.05.2022 14:37 0

Važno je znati kako pomoći prehlađenom detetu, ali i sebi

MED, pileća supa ali i TVRDE BOMBONE: Prolećna prehlada vlada KOLEKTIVIMA, prepoznajte je i MOMENTALNO zaustavite kašalj i bol u grlu

Shutterstock

 

Kašalj je jedan od najčešćih simptoma dečje bolesti. A iako može zvučati užasno, obično nije znak ozbiljnog stanja. U stvari, kašalj je zdrav refleks koji pomaže u zaštiti disajnih puteva, prenosi yumama.rs.

Ponekad kašalj zahteva medicinsku negu, ali u velikoj većini detetu koje kašlje možete pomoći i kod kuće. Ovo su neki od načina da mu olakšate simptome:

Ne koristite sirup za kašalj olako

Kašalj je obično izazvan virusima, pa lekari ne prepisuju antibiotike jer oni ne mogu uticati na poboljšanje kod virusnih infekcija već samo kod bakterijskih.

Osim kašlja koji ne dozvoljava vašem detetu da spava noću, lekovi protiv kašlja nisu potrebni. Oni mogu pomoći detetu da se kašalj smanji, ali ne leče njegov uzrok pa se sve vrlo brzo može vratiti na početak.

Lek protiv kašlja nikako ne kupujte bez saveta lekara. Ukoliko je detetu zaista potreban, lekar će prepisati pravu dozu koja je bezbedna za vaše mališane.

Napravite parno kupatilo u svom domu

jednostavno pustite toplu vodu u kadu, zatvorite vrata kupatila i sedite sa detetom 15 minuta pre spavanje, i ponovite ujutru po ustajanju. Para koja se stvori pomoći će detetu da popusti začepljenost u grudima i nosu, smanjiće kašalj i olakšaće izbacivanje sekreta.

Koristite ovlaživač

Ukoliko ste u mogućnosti, priuštite svojoj porodici aparat za ovlaživanje vazduha hladnom parom. To je investicija koja će se isplatiti. Uključite u detetovoj sobi tokom noći i celu noć će disajni putevi vašeg deteta biti vlažni i čisti. Ujutru otvorite prozore i provetrite jer vlaga preko noći, ako se često koristi, može stvoriti buđ.

Redovna higijena nosa

Nekoliko puta dnevno naprskajte nozdrve vašeg deteta fiziološkim rastvorom kako bi se opustila sluz. Nakon 5-10 minuta uzmite nazalni aspirator i izvucite sluz koja se zadržala u nosu. Otpušen nos je ključan za lečenje kašlja.

Ukoliko dojite, stručnjaci savetuju da možete iskoristiti svoje mleko i nekoliko kapi nasuti u svaku nozdrvu deteta. To će takože pomoći u čišćenju nosa.

Med kao prirodni pomoćnik

Ukoliko ste vašem detetu uveli med, on vam može pomoći u lečenju noćnog kašlja. Jedna kašičica meda pred spavanje umiriće grlo koje grebe i ublažiti kašalj tokm noći.

Tvrde bombone

Deci starijoj od pet godina možete ponudi tvrdu bombonu. Dok se u ustima topi slatki ukus bombone, njihovo grlo će biti ovlaženo, što značajno pomaže kod olakšavanja kašlja i upaljenog grla.

Što više tečnosti

Kada je dete prehlađeno jedna od ključnih stvari je i hidratacija organizma. Tečnost može razblažiti sluz, što omogućava detetu da je lakše izbaci. Držite vodu i noću pored vašeg deteta i ponudite je ukoliko se probudi suvog grla.

Međutim, sok od pomorandže izbegavajte jer može dodatno iritirati detetovo grlo.

Skuvajte pileću supu

Iako niko nije siguran zašto, studije su dokazale da pileća supa zaista olakšava kašalj i smiruje bol u grlu.

Ispiranje grla

Pomešajte kašičicu soli u šoljici tople vode i neka vaše dete ispira grlo što duže može.

So upija višak tečnosti iz otečenih tkiva u grlu, privremeno smanjuje njihovu veličinu i čini ih manje osetljivim.

Kada je vreme da se obratite lekaru?

- Dete ima probleme sa disanjem
- Diše brže nego obično
- Ima plavu ili tamnu boju na usnama, licu ili jeziku
- Ima visoku temperaturu (posebno ako kašlje, a nema curenja ili zapušenosti nosa)
- Ima bilo kakvu temperaturu a mlađe je od 3 meseca
- Mlađe je od 3 meseca i kašlje nekoliko sati
- Ispušta zvuk "pucanja" pri udisanju nakon kašlja
- Iskašljava krv
- Ima stidor (bučan zvuk) pri udisanju
- Ima piskanje pri izdisanju
- Dete je slabo, mrzovoljno ili razdražljivo
- Dehidrirano je (ima vrtoglavicu, pospanost, suva ili lepljiva usta, upale oči, plače malo ili bez suza i ređe mokri)

 

Komentari (0)
Loading