Ako vam ZADAH zaudara na ovaj miris, možda imate problema sa JETROM, BUBREZIMA ili bolujete od ove neizlečive bolesti

K.Ć. Vesti 17.05.2022 11:49 0

Ljudsko telo često šalje razne signale da se nešto dešava sa zdravljem. Ispostavlja se da ako neko primeti promenu u svom telu, to može ukazivati na probleme sa različitim unutrašnjim organima

zadah

Shutterstock

Čirevi i refluks

Ako je loš zadah praćen štucanjem, žgaravicom , lošim ukusom u ustima ili bolom u stomaku , to može biti znak čira na želucu ili gastroezofagealne refluksne bolesti . Simptomi refluksa koji zahtevaju hitnu istragu uključuju disfagiju, bol pri gutanju, gubitak težine ili krvarenje iz jednjaka.

Oralna mikoza

Oralni drozd takođe može biti uzrok lošeg zadaha . Uticaj na pojavu ove bolesti ima, između ostalog, ishrana, određene bolesti (npr. dijabetes i SIDA ) i uslovi života. Međutim, starost je u ovom slučaju presudna, kao i imuni sistem.

Bubrezi

Većina ljudi sa lošim bubrezima takođe ima probleme sa jačim ili slabijim nivoima lošeg zadaha. Ovo se, na primer, odnosi na osobe sa hroničnom bubrežnom insuficijencijom , odnosno oštećenjem ovog organa koje traje duže od tri meseca. O problemima sa bubrezima može da svedoči i miris amonijaka iz usta ili znoja i miris ustajale ribe u dahu.

Insuficijencija jetre

Miris sirove ribe iz usta takođe može značiti da osoba pati od otkazivanja jetre. Može postojati miris acetona iz usta koji može biti povezan sa ovim, što može ukazivati na uznapredovalu hiperglikemiju .

Dijabetes

Dah i urin koji mirišu na kisele jabuke, koji podsećaju na fermentisano voće, jedan su od simptoma ketoacidoze , komplikacije dijabetesa opasne po život. Ketoacidoza se javlja kada je peptidni hormon insulin deficitaran ili odsutan , što omogućava ćelijama u telu da preuzmu šećer u krvi (glukozu) za energiju. Prekomerno znojenje takođe može ukazivati na dijabetes.

Druge bolesti povezane sa znojenjem

Prekomerno znojenje takođe može biti znak tuberkuloze , raka, Parkinsonove bolesti ili akromegalije (hronične bolesti povezane sa prekomernim lučenjem hormona rasta).

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading