Ako vas boli GLAVA posle jela, momentalno proverite KRVNU SLIKU: Deluje kao bezazlen simptom, a upućuje na opasnu bolest sa teškim POSLEDICAMA!

Vesti 17.05.2022 19:12 0

Glavobolja može da signalizira na brojne bolesti, a lekari upozoravaju da obratite pažnju ako se javlja nakon jela

Ako vas boli GLAVA posle jela, momentalno proverite KRVNU SLIKU: Deluje kao bezazlen simptom, a  upućuje na opasnu bolest sa teškim POSLEDICAMA!

Shutterstock

Glavobolja koja se u kontinuitetu javlja nakon obroka, može da bude simptom dijabetesa, alergije i reakcije na toksične supstance. Kada u pozadini ovog simptoma stoji šećerna bolest i drugi problemi u radu pankreasa, onda dolazi do poremećaja u lučenju insulina tokom jela, javljaju se hiperglikemija ili hipoglikemija.

"To dovodi do energetskog izgladnjivanja mozga, što on signalizira bolom u glavi", objašnjavaju endokrinolozi. Po rečima lekara sa klinike Mejo, uzrok bolova može biti i sastav hrane.

"Glavobolja može da se javi zbog alergijskih reakcija na određenu hranu. Takođe, mozak može da reaguje bolom na povećanje toksičnih supstanci u krvi, a koje se danas u sve većoj količini nalaze u hrani", kažu doktori.

Pored ovog simptoma, postoje i drugi naizgled bezazleni znaci koji mogu da ukažu na dijabetes, a to su slabost u rukama i stopalima, ekstremna žeđ i drugi.

Dijabetes se smatra jednom od najčešćih bolesti savremenog života. Kako bolest napreduje, tako dolazi do stvaranja nepovratnih promena na organima obolelog, a najčešće su zahvaćeni vaskularni i nervni sistem, bubrezi, kao i retina. Tokom vremena, dijabetes može oštetiti srce, krvne sudove, bubrege, vid i nerve. Evo koje su najčešće posledice šećerne bolesti:

    Odrasli sa dijabetesom imaju dva do tri puta veći rizik za nastanak srčanog udara i šloga.

    U kombinaciji sa smanjenjim protokom krvi i neuropatijom (oštećenje nerava) povećava verovatnoću pojava ulceracija, infekcija stopala i eventualnu potrebu za amputacijom.
    Dijabetesna retinopatija je važan uzrok slepila i nastaje kao posledica dugotrajne akumulacije oštećenja malih krvnih sudova retine. Statistički gledano, 2,6 % ukupnog broja slepila posledica je dijabetesa.
    Dijabetes je jedan od vodećih uzroka bubrežne insuficijencije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading