Osnovna namirnica u bilnoj medicini Egipćana: Njen čaj je PREVENTIVA za opasne BOLESTI, obećava DUŽI i BOLJI život

Vesti 18.05.2022 18:20 0

Raste u svačijem dvorištu, a prevencija je kod raznih bolesti

čaj

Shutterstock

Listovi koprive imaju strukturu nalik dlačicama koje žare, a takođe i izazivaju svrab, crvenilo i otok. Međutim, nakon što je prerađena u suplement, osušena, zamrznuta ili kuvana, kopriva se može bezbedno konzumirati.

Studije je povezuju sa brojnim potencijalnim zdravstvenim dobrobitima, Healthline je naveo samo neke od njih.

Sadrži mnoge hranljive supstance

Listovi i koren koprive pružaju širok izbor hranljivih supstanci, uključujući vitamine, minerale, masne kiseline, aminokiseline, polifenole i pigmente. Mnoge od ovih hranljivih supstanci deluju kao antioksidansi u vašem telu.

Antioksidansi su molekuli koji pomažu u odbrani vaših ćelija od oštećenja slobodnih radikala. Šteta prouzrokovana slobodnim radikalima povezana je sa starenjem, kao i sa karcinomom i drugim bolestima.

Istraživanja pokazuju da ekstrakt koprive može da povisi nivo antioksidansa u krvi.

Može da smanji upalu

Upala je način na koji se vaše telo bori protiv infekcija. Međutim, hronična upala može da nanese značajnu štetu. U brojnim studijama, kopriva je smanjila nivo višestrukih upalnih hormona ometajući njihovu proizvodnju.

U studijama na ljudima, čini se da primena kreme od koprive ili konzumiranje proizvoda od koprive ublažava upalna stanja, kao što je artritis.

Na primer, u jednoj studiji od 27 osoba, nanošenje kreme od koprive na područja zahvaćena artritisom značajno su smanjila bol u poređenju sa placebom.

U drugoj studiji, uzimanje dodatka koji je sadržavo ekstrakt koprive značajno je smanjilo bolove. Osim toga, učesnici su smatrali da bi mogli da smanje svoju dozu protivupalnih lekova protiv bolova.

Međutim, dosadašnja istraživanja su nedovoljna da bi se kopriva preporučila kao protivupalni tretman. Potrebno je više studija na ljudima.

Može da pomogne kod simptoma uvećane prostate

Do 50 odsto muškaraca u dobi od 51 i više godina ima uvećanu prostatu. Ta pojava se obično naziva benigna hiperplazija prostate (BPH). Naučnici nisu sigurni šta prouzrokuje BPH, ali može da dovede do značajne neprijatnosti tokom mokrenja.

Zanimljivo je da nekoliko studija ukazuje nato da kopriva može da pomogne u lečenju BPH.

Istraživanja na životinjama otkrivaju da ova moćna biljka može da spreči pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron - snažniji oblik testosterona. Zaustavljanje ove konverzije može da pomogne u smanjenju veličine prostate.

Studije na osobama sa BPH pokazuju da ekstrakti koprive pomažu u lečenju kratkotrajnih i dugotrajnih problema sa mokrenjem - bez nuspojava. Međutim, nejasno je koliko je kopriva efikasna u poređenju sa konvencionalnim tretmanima.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading