Za LUBENICU kažu da je NAJZDRAVIJA: Osobe sa ovim zdravstevnim PROBLEMOM nikako ne treba da je KONZUMIRAJU, ne nije u pitanju DIJABETES!

Ž. T. Vesti 19.05.2022 09:26 1

Iako je veoma zdrava , čak se ni lubenica ne savetuje svim ljudima

Za LUBENICU kažu da je NAJZDRAVIJA: Osobe sa ovim zdravstevnim PROBLEMOM nikako ne treba da je KONZUMIRAJU, ne nije u pitanju DIJABETES!

Shutterstock

- Lubenica je voće koje se gotovo u potpunosti sastoji od vode. Ako je konzumirate u većoj količini, izazvaćete diuretički efekat. Ako osoba ima pesak u bubrezima ili kamenje, ona pomaže njihovo izbacivanje.Treba imati na umu da su najkorisnije zrele lubenice - objašnjavaju stručnjaci i dodaju da čak pomaže da se spriječi stvaranje peska i kamenja u bubrezima. 

Preporučuje se gotovo svima, uključujući i osobe koje pate od dijabetesa, mada se njima savjetuje kontrolisan unos zbog visokog sadržaja šećera. 

Ipak, postoji grupa ljudi kojima se ne savetuje ovo voće. Reč je o osobama koje su sklone oticanju i stvaranju edema.  U tom slučaju, potrebno je prethodno se konsultovati sa lekarom opšte prakse, a zatim utvrditi uzrok otoka - da li je reč o srčanoj insuficijenciji ili bubrežnoj patologiji.

Takođe, lekari ne preporučuju da se jede posle 19 h, jer ona sadrži i određenu količinu kiselina, što može loše da utiče na digestivni proces, ukoliko odmah nakon konzumacije legnete u krevet.

Koliko god da je lagana i vodena, lubenica može da bude teška za stomak i izaziva nadimanje, posebno ako se jede pred spavanje. Kada telo nije aktivno ono ne može da "obradi" lubenicu dovoljno brzo. Poznato je da je noću varenje usporeno što može da dovede i do bolova u stomaku, nadutosti i neprijatnosti.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Alfa
19.05.2022 11:13

Lubenica je povrće a ne voće.