Izgleda kao da je u devetom mesecu, a ne može da rađa: Ovo je njena bolest i ima je sve više žena u Srbiji

Jelena Vukelić Vesti 03.11.2023 12:07 0

Stalno izgleda kao da je trudna, a njena najveća životna muka je što nikada neće moći da rodi a sve zbog ove dijagnoze

Izgleda kao da je u devetom mesecu, a ne može da rađa: Ovo je njena bolest i ima je sve više žena u Srbiji

Printscreen/Facebook

Amerikanka Kejsi Rejsner (40)  je prvu menstruaciju dobila sa 11 godina, a prvi problemi su počeli sa 14. Menstruacije su joj bile obilne i veoma bolne, a onda joj se vremenom i ciklus poremetio. Godinama je išla od lekara do lekara i konačno je dobila dijagnozu - endometrioza. Pošto je bolest toliko napredovala, lekari su joj savetovali da uradi histerktomiju, čime je zauvek izgubila mogućnost da postane majka.

 

 

- Moji simptomi su bili veoma bolni odnosi, obilne menstruacije, grčevi koji su bili toliko jaki da nisam mogla da ustanem iz kreveta i nenormalna naduvenost stomaka. To je tajalo godinama, da bi mi lekari, kao krajne rešenje za moje bolove savetovali da izvadim matericu, što sam i uradila. Mislila sam da će se moji problemi time rešiti, međutim, tako je bilo samo par meseci nakon operacije i sve se vratilo na starol. I sada je najveća ironija što svi misle da sam trudna jer tako izgledam, a ja ne mogu da imam decu - ispričala je Kejsi, a prenosi britanski "Sun". 

 

 

Kesji je ispirčala da joj se stomak "naduva" čim ustane i da ne postoji način kako da reši taj problem.  
 

-Ovo mi je uništilo život. Oduvek sam želela da budem mama. Imam neverovatan odnos sa svojom mamom, ona mi je najbolja drugarica i to sam želela i ja. Ali pošto su sve žene u mojoj porodici patile od iste stvari, ne bih želeo da dovedem ćerku na ovaj svet da mora da prođe kroz iste stvari i da joj se oduzme život - ispričala je Kejsi.

Izgleda kao da je u devetom mesecu, a ne može da rađa: Ovo je njena bolest i ima je sve više žena u Srbiji

Printscreen/Facebook

 

 

Koji su simptomi endometrioze

Gotovo da nema žene koja nije bar jednom u životu imala jako bolnu menstruaciju, praćenu snažnim grčevima koji sprečavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ali, podaci kažu da je za oko 11 odsto žena u reproduktivnom periodu (starosti između 15 i 54 godine) za takve bolove odgovorna endometrioza.

Endometrioza je stanje kod kojeg tkivo endometrijuma (sluzokože materice) koji pod normalnim okolnostima oblaže unutrašnjost materice, raste izvan šupljine materice i izaziva zapaljenski odgovor organizma. 

Najčešći simptomi su bolne menstruacije, bolovi pri polnom odnosu, bol u maloj karlici, poremečaj mesečnog ciklusa, preobilno menstrualno krvarenje ili krvarenje izmedu dva ciklusa, kao i neplodnost.

Dijagnoza se obično postavi kasno (od pojave prvih simptoma u proseku prođe 8-9 godina), u specijalizovanim ustanovama i najčešće u vezi sa utvrđivanjem uzroka neplodnosti. 

 

Kako se leči endometrioza

Terapija zavisi od stadijuma bolesti i simtomatologije. Može biti medikamentozna poput oralne hormonske kontracepcije, hiruška ili kombinacija medikamentozne terapije i operativnog zahvata (najčešće). Imajući u vidu da je endometrioza često praćena nepolodnošću, kod žena koje žele da rađaju pribegava se postupku asistirane reprodukcije. Pri tom im se savetuje da zatrudne što pre.

 

Komentari (0)
Loading