Bol je NEIZDRŽIV, a ne želite da pijete LEKOVE: Ove NAMIRNICE deluju bolje od SVAKE tablete, obavezno bar jednu imajte pri RUCI!

Vesti 20.05.2022 12:35 0

Svaki lek koji unosimo u organizam može da ima neželjena dejstva

Bol je NEIZDRŽIV, a ne želite da pijete LEKOVE: Ove NAMIRNICE deluju bolje od SVAKE tablete, obavezno bar jednu imajte pri RUCI!

Shutterstock

Zato mnogi izbegavaju da ispijaju lekove, ali ne znaju da mnoge namirnice mogu da imaju sluično ili isto dejstvo, kao lekovi protiv bolova. One u nekim situacijama privremeno mogu zameniti lekove.

Dobra vest je da ove namirnice ne mogu da izazovu neželjene reakcije, osim u slučaju alergije na neku od njih.

1. Ananas


Prirodna supstanca bromelain koja se nalazi u ananasu može da pomogne u smirivanju nadutosti, gasova, pa čak i zubobolje, a neke studije pokazuju da takođe može pomoći i kod mršavljenja i ublažavanja upale.

2. Borovnice

Ove su malene bobice prepune fitonutrijenata koji mogu da smanje upalu i opuste mišiće, a doktori kažu da redovna konzumacija borovnica može  da pomogne i u smanjenju šanse i lečenju infekcija urinarnog sistema.

3. Đumbir

Borite se sa neizdrživim bolovima u mišićima nakon treninga ili istegnutim mišićima nakon jače aktivnosti? Zbog salicilata iz njega koji postaju salicilna kiselina, đumbir može da pomogne u smirivanju zahvaćenih mišića, ali i u ublažavanju teških grčeva tokom menstruacije povezanih s dismenorejom. Najbolji način da popijete đumbir je da skuvate čaj od đumbira i pijete ga dok je topao.

4. Kurkuma


Postoje naučni dokazi da kurkuma svojim protuupalnim i antiseptičkim svojstvima pomaže i kod bolova, a mleko od kurkume se odavno koristi za lečenje unutrašnjih povreda. Glavni sastojak kurkume zove se kurkumin i spolja može da smanji oticanje, a iznutra ublažava upale.

6. Trešnje

Aktivni sastojak antocijanin u trešnjama pruža olakšanje u roku od svega par minuta. Morate pojesti najmanje 20-25 trešanja da biste od njih imali koristi, a trešnje mogu da pomognu i u izbegavanju pulsirajućih glavobolja, pa čak i bolova u zglobovima.

BONUS VIDEO



 
Komentari (0)
Loading